TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

29.06.2007.
Stare slike pričaju
Jovče


Za ovaj petak izdvajamo još jednu priču iz Galerije tuzlanskig legendi, kako se zvala rubrika u Frontu Slobode koju je pisao Mirza Mukić. Među ljudima koji su lutali gradom, prema kojima je narod nekada bio svirep, ponekad darežljiv a najčešće podrugljiv je i Jovče.

Jovu Kaljalovića su zvali Jovče. Taj nadimak je kasnije pristao mnogim Tuzlacima, koji za Jovčeta nikada nisu ni čuli, a kamoli ga upoznali uživo.

Ludi Jovče, kako su još zvali, stanovao je u kućici sa dvorištem, negdje u današnjem gradskom parku, i uoči onoga rata, a i nešto poslije, živio od seljaka koji su mu ostavljali neku paru za skormno prenoćište i štalu za konje, uoči tuzlanskih pazarnih dana onog vremena.

Bio je prijeke naravi, ters čovjek, koji je bez ikakve potrebe vikao na sve što se miče. Ništa mu nikada nije bilo po volji, pa gotovo da i nije znao normalno govoriti. Otuda je iza njegove smrti svaka gradska mahala, u svakoj generaciji Tuzlaka, imala svog Jovčeta. On je postao sinonim za galamđije i ljude sklone svađi i inatu.

S.M.