TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

13.07.2007.
Stare slike pričaju
Banja


Evo jedne slike za koju ne znamo kada je tačno snimljena ali po odjeći bicikliste mogla bi biti stara jedno 30 godina. U vrijeme kada je snimljena fotografija bilo je lječiliste na Slanoj Banji koje je uništilo tonjenje, dugo su stajale ruševine, vidjele se plave pločice zidova prostorija u kojima je bio bazen, a onda je sve srušeno.

Bicikl «Poni», ostao je pusta želja mnoge djece a mnoga su ga i imala. Plavi i crveni su bili najčešći. Imao je mali far, na cicu zakačenu torbicu sa ključevima, guvernal i cic su se mogli podešavati, na pedalama «mačije oči» iznad zadnjeg točka blatobran i onu kao rešetku da se nešto stavi, recimo «Politikin zabavnik».Vozač legendarnog prevoznog sredstva ima i «adidas» dres, farmerke sa trapez nogavicama. Gledajući stare fotografije stiče se utisak da su se svi slično oblačili a pogled na ono što je nekada bilo moderno redovno izaziva smijeh. Sami smo sebi smiješni na fotografijama, pa nekad mislim da te stare fotografije i postoje da se sjetimo nekih vremena i smijemo.

Ploče na Slanoj Banji još imaju ali mislim da nema ove na kojoj piše da popločano 1968. godine. Burne godine kada se mnogo šta zanimljivo i kod nas i u svojetu dešavalo.

Za ovaj petak eto imamo jednu jednostavnu sliku koja liči na slike kakve mnogi imamo u porodičnim albumima. Možda se ovaj dječak ili momčić i prepozna sa slike, kako se prepoznao jedan na slici na kojoj se vidi dječaci koji se kupaju u buretu pored Ekspresa. Inače, dobili smo nekoliko fotografija školskih uspomena, starih i 60 godina, pa ćemo stavljati polako. Kada ima puno ljudi na slici znaju se pisati po te ljude neugodni komentari, što nam svakako nije cilj. Mada, nekada nema veze šta je na slici, uvijek se nađe neko da okrene na «nacionalno pitanje». Pa da vidmo ima li na ovoj slici išta što bi moglo biti uzrokom žučne rasprave.

S.M.