TUZLARIJE - STARE SLIKE PRIČAJU

26.10.2007.
Stare slike pričaju
Doba kad je voz vozio do Bristola


Uvođenjem obavezne registracije za korištenje mogućnosti komentarisanja vijesti, broj komentara čitaoca je dosta smanjen ali s druge strane nismo imali potrebu da brišemo komentare jer su svi nakon toga bili korektni.

Jedina rubrika zbog koje mi je žao što je uvedena obavezna registracija je baš ova, "Stare slike pričaju". Bez komentara ljudi koji se sjećaju vremena kada su nastajale fotografije koje postavljamo teško se sklopi cijeli mozaik sjećanja u kome nam mnoge kockice nedostaju.

Dvije fotografije koje smo pripremili za večeras poslao nam je čitalac "tuzlak", hvala mu još jednom. Na njima se vidi hotel Bristol, u pitanju je jedna stara razglednica, a na drugoj, željeznička pruga i voz u neposrednoj blizini Bristola.Željeznička stanica i kolosjeci zauzimali su veliki prostor od današnjih Cipelića pa do Bristola, a pruga je nastavljala dalje, uporedo sa nekadašnjom Oktobarskom prema Simin Hanu. Stanica je uklonjena 1968. godine.Zanimljiva su, čini mi se bosonoga, djeca pored voza koja se igraju ili prelaze prugu ne obraćajući puno pažnje na njega. Očito je da su djeca bila puno nesputanija a možda i manje čuvana nego današnja.

Na onoj prvoj slici se vidi i bašta Bristola koja je izgleda imala puno stolova, suncobrana i izgledala dosta veliko. Iako mi se neke zgrade čine poznato, teško mi je da se orjentižem jer sada sve izgleda drugačije. Nadam se da će se javiti neko ko nam može reći nešto više.

S.M.