TUZLARIJE - BILTEN TK

31.12.2007.
Podrška Vlade TK Garantnom fondu za pomoć malim i srednjim preduzećima


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i direktor Udruženja za razvoja NERDA Enes Drljević, potpisali su danas Ugovor o upravljanju sredstvima za podršku poduzetništvu putem Garantnog fonda. Potisivanju Ugovora prisustvovao je i ministar za obnovu razvoj i povratak, Sead Mujanović.

Na zadnjoj sjednici Vlade TK, održanoj 26.12. 2007. godine, Vlada je razmotrila prijedlog Ugovora o implementaciji sredstava Garantnog fonda između Vlade TK i Udruženja za razvoj NERDA. Riječ je o 300 hiljdada KM koje su za spomenute namjene izdvojene iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2007. godinu.



Nakon potpisivanja Ugovora premijer Tuzlanskog kantona je rekao:
- Ovim činom potpisivanja Ugovora između Vlade i agencije za razvoj NERDA, pružena je izvanredna prilika našim poduzetnica, ovaj fond je podrška njima. Sredstva koja čemo imati u tom fondu su garancija da naši privrednici koji žele da se razvijaju mogu dobiti povoljnije kredite, ukoliko ih ne mogu poslije mogli vratiti ovaj Fond će im pomoći. Prilika je ovo da se razvijaju mogućnosti za dizanje kredite sa nižim kamatama. Vlada je prihvatila da bude učesnik u tom Fondu sa početnih 300 000 KM, ali će Fond biti sve veći i veći.



Direktor Udruženja za razvoja NERDA Enes Drljević je dodao:
- Zahvalio bih se Vladi Tuzlanskog kantona na podršci i prepoznavanju ideje garantnog fonda, na činu podrške poduzetništvu na način koji funkcioniše u Evropi, a na našoj ekonosmkoj regiji je novost. Početna sredstva su namjenjena poduzetnicama sa područja TK, za mala i srednja preduzeća, radi se o million matraka garantnog fonda. Prilika je ovo za poduzetnike koji nemaju mogućnosti da pristupe povoljnijim finasijskim sredstvima ili nemaju kreditnu historiju.
Fondu su se pridružili i Općina Tuzle kao i neke opštine iz RS, Vlasenica, Han Pijesak, Milići, Bratunac.
U januaru ćemo ovaj Fond u saradnji sa bankom staviti u funkciju. Ocekujemo veliki interes i to ce biti poticaj poduzetnicima.


S.M.