TUZLARIJE - BILTEN TK

18.09.2009.
Vlada TK
Finansiranje troškova prevoza učenika i studenata

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju kriterija za finansiranje troškova prijevoza učenika osnovnih škola za 2009. godinu. Izmjenama i dopunama je odobreno finansiranje i sufinansiranje troškova linijskog i vanlinijskog prijevoza učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona i to za priod januar-juni školske 2008/2009. i septembar-decembar školske 2009/2010. godine u visini od 80%.

Finansiranje odnosno sufinansiranje je odobreno za učenike osnovnih škola koji putuju od kuće do najbliže škole 4 km i više, a nisu obuhvaćeni subvencijama po drugim propisima i općim aktima. Na ovu vrstu subvencija pravo imaju i učenici sa prebivalištem na području Tuzlanskog kantona, a koji pohađaju, kao najbližu, osnovnu školu na području drugog kantona.

Vanlinijski-namjenski prijevoz učenika može se organizovati u slučaju nepostojanja redovnog linijskog prijevoza.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o subvencioniranju troškova prijevoza učenika i studenata za školsku 2009/2010. godinu, sredstvima planiranim u okviru Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Prema ovoj Odluci troškovi prijevoza se subvencioniraju u 100% iznosu za učenike i studente iz porodica korisnika stalne novčane pomoći, učenike i studente bez roditeljskog staranja koji su na porodičnom smještaju, učenike i studente sa invaliditetom, odnosno smetnjama u fizičkom ili psihičkom razvoju i njihove pratioce.

Priredio(la): S.M.