TUZLARIJE - BILTEN TK

18.09.2009.
Djeci iz socijalnih kategorija omogućiti bolje uslove školovanja

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Amandman na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom Tuzlanskog kantona.
Namjena je da se ovim Amandmanom osiguraju povoljniji uslovi za zapošljavanje i prioritet u školovanju djece bez roditeljskog staranja, djece sa onesposobljenjem i djece iz porodica korisnika stalne novčane pomoći.

Tako bi se, ukoliko budu usvojeni ovi amandmani, ovoj kategoriji djece obezbijedio isti status kao i djeci iz boračke populacije kada je u pitanju školovanje.

Utvrđeni su i amandmani kojima će se refundacije iz Budžeta Tuzlanskog kantona uskladiti sa Zakonom o načinu ostvarivanja ušteda u Tuzlanskom kantonu i Izmijenjenom i dopunjenom Budžetu Tuzlanskog kantona u kojem je došlo do smanjenja i na poziciji Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Amandmanima je predviđeno da se naknada plaće odnosno refundacije porodiljskog odsustva do kraja 2009. godine utvrđuje na bazi 80% kao i da se ubuduće vrši refundacija neto naknade za porodice, a da uplata po osnovu doprinosa i poreza izmiruju poslodavci, na što su obavezni po zakonu.

Priredio(la): S.M.