TUZLARIJE - BILTEN TK

17.09.2009.
Vlada TK
Plate budžetskih korisnika se moraju smanjiti za 10%


Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Prijedlog Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u Tuzlanskom kantonu. Riječ je o Zakonu čije je donošenje propisano federalnim Zakonom o uštedama koji je usvojen u cilju ispunjavanja uslova iz aranžmana sa MMF-om.

Prijedlog kantonalnog Zakona o uštedama u skladu je sa Izmjenama i dopunama Budžeta Tuzlanskog kantona.
Prijedlogom Zakona je predviđeno da ukupna mjesečna masa sredstava koja su namijenjena za plaće i naknade koje nemaju karakter plaća zaposlenih u Skupštini Tuzlanskog kantona, organima uprave, sudova, tužilaštva, pravobranilaštva, izabranih i imenovanih funkcionera, nositelje izvršnih funkcija i njihovih savjetnika, te svim drugim institucijama i ustanovama koje se finansiraju iz Budžeta Tuzlanskog kantona smanjuje za 10% u odnosu na decembar 2008. godine, s tim da najniža isplaćena neto plaća zaposlenika-budžetskih korisnika neće biti manja od plaće isplaćene u junu 2009. godine.
Uštede po osnovu plaća i naknada koje nemaju karakter plaća regulisat će se odredbama Aneksa kolektivnih ugovora grana i djelatnosti ili potpisivanjem posebnih sporazuma.

Predloženo je da zaposlenicima, budžetskim korisnicima, pripada naknada od 1% prosječne neto plaće u Federaciji BiH za naknadu za ishranu u toku rada i regres od 50% prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH.
Prijedlogom Zakona predviđena je i obustava isplate naknada za rad u svim komisijama koje obrazuju zakonodavni, izvršni i organi uprave. Izuzete su samo naknade za rad u komisijama koje su obrazovane na osnovnu posebnih zakona, a koje mogu iznositi mjesečno u visini sredstava za te naknade isplaćene za decembar 2008. godine, umanjene za 10%.

Naknade za rad po ugovoru o djelu i naknade po osnovu dodatnog primanja mogu iznositi maksimalno u visini isplaćenih za decembar 2008. godine, umanjene za 50%, izuzev naknada za rad po ugovoru o djelu za obavljanje poslova redovne nastave u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i nastave u dodiplomskom studiju, koje mogu iznositi maksimalno u visini isplaćenih za mjesec decembar 2008. godine umanjene za 10%.
Predviđeno je smanjenje dnevnica za službena putovanja u inostranstvo za 30%.
Visina tekućih grantova za kategorije socijalne zaštite, iznosit će mjesečno u visini sredstava za te naknade isplaćene za decembar 2008. godine, umanjene za 10%, a visina tekućih grantova i tekućih izdataka za dopunska prava iz boračko-invalidske zaštite i ostala izdvajanja za korisnike BIZ-a smanjuje se u ukupnoj masi za 10%, u odnosu na planirana sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.

Predviđeno je i da visina tekućih grantova, kapitalnih grantova i ostalih tekućih izdataka namijenjenih za podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji koji se isplaćuje iz Budžeta kantona, smanjuje se u ukupnoj masi za 10% u odnosu na planirana sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.
Predviđeno je i smanjenje ostalih transfera do nivoa utvrđenog aranžmanom sa MMF-om.
Uz Zakon o uštedama Vlada je danas donijela Zaključak kojim se, u skladu sa postignutim dogovorima sa predstavnicima boračkih organizacija i saveza Tuzlanskog kantona, obavezuje da će zaključno sa januarom 2010. godine biti izmirene obaveze po osnovu dopunskih prava boračko-invalidske zaštite, a u skladu sa Budžetom odnosno smanjenjima predviđenim Zakonom o uštedama u Tuzlanskom kantonu.
Skupštini Tuzlanskog kantona bit će predloženo da se ovaj Prijedlog Zakona razmatra po hitnoj porceduri.

Prema riječima premijera Tuzlanskog kantona Enesa Mujića bez obzira na nezadovoljstvo sindikata do smanjenja paća budžetskim korisnicima mora doći. U Vladi TK se nadaju da će i Sindikati shvatiti ozbiljnost situacije te da je to jedino moguće rješenje.


S.M.