TUZLARIJE - BILTEN TK

26.09.2009.
Završen sajam šljive u Gradačcu


U Gradačcu je od 23-26.09. održan 36-ti međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – sajma šljive. U protekla dana u Gradačcu je svoje proizvode prezentovalo oko 250 izlagača iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Turske i BiH.

Ovogodišnji sajam šljive održavao se na oko 13.000 m2 otvorenog i zatvorenog prostora.
Predstavili su se proizvođači pređivači hrane i pića, transportna preduzeća, proizvođači poljoprivredne mehanizacije, bankarske, turističke i nevladine organizacije. Na Sajmu su ove godine obilježena dva jubileja, 40 godina postojanja Sajma šljive i 50 godina Tehnološkog fakulteta u Tuzli. Pored toga, gradačački sajam po prvi puta je imao zemlju partnera – Republiku Hrvatsku. Sajam su otvorili premijer Vlade FBiH Mustafa Mujezinović, prof.dr. emeritus Dževad Jarebica i direktor uprave Petrokemije Kutina, Boris Mesarić.

Povodom jubileja 40 godina postojanja međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – sajma šljive, dodijeljeno je 14 priznanja utemeljivačima, organizatorima i sponzorima za razvoj i afirmaciju gradačačkog sajma. Uručene su i 22 zlatne medalje, 10 srebrenih i 4 bronzane medalje, te 5 posebnih priznanja za kvalitet izloženih proizvoda i sadržajan nastup na Sajmu.

U organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva i Tehnološkog fakulteta u Tuzli održano je IV stručno-naučno savjetovanje AgroTECH sa međunarodnim učešćem. Predstavljeno je 30 naučnih radova autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, i Crne Gore.Predstavljene su teme kao što su ‘Sistemi sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini’, ‘Savremena tehnologija u zaštiti šljive’, ‘Faktori i prednosti proizvodnje povrća u zatvorenom prostoru – plastenici’ itd. Po prvi put na ovom savjetovanju tretirana je konditorska problematika sa naglaskom na kakao i njegove proizvode.
Učesnici i izlagači imali su priliku prisustvovati nizu promocija i prezentacija. U organizaciji Mercy Corps Scotland, Centra za razvoj i podršku (CRP) i u saradnji sa Inicijativama preživjelih od mina (IPM), održan je okrugli sto pod nazivom „Zapošljavanje osoba sa invaliditetom u BiH-mogućnosti i pozitivne prakse“. Predstavila se nevladina organizacija Halal Europe iz Sarajeva, a potpisan je i sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji u projektu Mreža za podršku razvoja farmi (MPRF).
O stanju poljoprivrede poticajnim sredstvima i popisu poljoprivrednih gazdinstava razgovarano je na tradicionalnom susretu poljoprivrednika sa stručnim radnicima i predstavnicima vlasti TK. Na Sajmu je promovisana knjiga „Autohtone jabuke i kruške sa prostora Bosne i Hercegovine“ autora Vahida Beširevića.
„Zadovoljni smo sa svim programskim sadržajima koji su u cjelostirealizovani za vrijeme Sajma. Nadamo se da su učesnici i posjetioci ostvarili poslovne kontakte i nova prijateljstva. Posebnop zadovoljstvo je što smo u godini jubileja, 40 godina od osnivanja Sajma, imali zemlju partnera, Republiku Hrvatsku“, rekao je direktor Sajma Husein Topčagić.
Sajamske prostore u protekla četiri dana je obišlo oko 25.000 posjetilaca, a 36-ti sajam poljoprivrede i prehrambene industrije-sajam šljive večeras će i zvanično biti zatvoren na tradicionlanoj Plavoj večeri u restoranu Banja Ilidža.

Priredio(la): S.M.