TUZLARIJE - BILTEN TK

26.09.2009.
Susret sa poljoprivrednicima


Četvrtog dana 36. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive u Gradačcu održan je tradicionalni susret poljoprivrednika sa stručnim radnicima i predstavnicima vlasti TK. Sa poljoprivrednicima su dikutovali Samid Šarac, pomoćnik ministra za poljoprivredu u Valdi TK i Nusret Šerifović, direktor Poljoprivrednog zavoda TK.



Posebna pažnja posvećena je aktivnostima na registraciji poljoprivrednih gazdinstava, poticajnim sredstvima, otkupu tržnih viškova i plasmanu proizvoda.

„U današnje vrijeme ekonomske krize nema poljoprivredne proizvodnje bez poticajnih sredstava, a ni poticaja dok se ne izvrši registracija poljopriovrednih gazdinstava. Zato molim poljoprivredne proizvođače da iskoriste vrijeme do kraja oktobra da izvrše prijavu svojih gazdinstava“, kazao je Samid Šarac.

Sa skupa je upućen poziv poljoprivrednicima da svoje prijedloge oko poticajne politike za 2010. godinu dostave u resorno kantonalno ministarstvo kako bi se što bolje pripremili za projekciju novog budžeta.

Poljoprivrednici proizvođači su zatražili da se nastavi sa poticajnom politikom otkupa tržnih viškova ali i da se zaustavi podcenjivanje poljoprivrednika od strane prerađivačkih firmi koje ujenjivačkom politikom, niskim cijanama otkupa i robnom razmjenom devalviraju uloženi trud direktnih proizvođača hrane.

Direktor Poljoprivrednog zavoda Tuzla, Nusret Šerifović istakao je da postoji mogućnost organizovanja ekukacije poljoprivrednika na terenu o svim najnovijim trendovima u oblasti poljoprivredne proizvodnje, uz korištenje znanja stručnjaka iz zemlje i inostranstva.

Priredio(la): S.M.