TUZLARIJE - BILTEN TK

28.09.2009.
Svečani prijem u povodu 17. godišnjice od osnivanja 2. Korpusa ARBiH


U povodu obilježavanja 17. godišnjice od osnivanja II Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić primio je danas u posjetu delegaciju bivših komandanata i članova štaba II Korpusa ARBiH generale II Korpusa Seada Delića i Hazima Šadića, prof. dr. Saliha Kulenovića, Anđelka Makara, pukovnika Nahida Mehića zamjenika komadanta II pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Hajrudina Halilovića predsjednika Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.
Osim premijera Mujića, u ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjem sastanku prisustvovao je Ministar za boračka pitanja Bahrija Mehurić.



„Sve što sada imamo, ali prije svega slobodu, zasluga je ovih ljudi i boraca koji su učestvovali u oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine. Svjesni smo da boračka populacija zaslužuje našu maksimalnu pažnju. Sama činjenica da mi imamo Ministarstvo za boračka pitanja u punom kapacitetu pokazuje našu opredijeljenost da u skladu sa našim mogućnostima rješavamo probleme boračke populacije“ istakao je premijer Mujić.

Uzimajući u obzir vremensku distancu u odnosu na ratna događanja, predstavnici 2. Korpusa ARBiH izložili su inicijativu da se pristupi kreiranju pisanog djela kojim bi se objedinile sve vojne aktivnosti vođene na ovom području od 1992. do 1995. godine. Na taj način ispričala bi se istina, a sačuvala tradicija i sjećanje na ljude koji su dali svoje živote za slobodu u kojoj danas uživamo.

Nakon današnjeg sastanka delegacije će obići Memorijalni centar u Potočarima, kao i mezar predsjednika Alije Izetbegovića na mezarju Kovači, a za sutra je planirano polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima, uz smotru ratnih zastava 2. Kortpusa ARBiH na spomen obilježju borcima odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995. god. na Slanoj Banji u Tuzli, polaganje cvijeća i odavanje počasti nevino stradalim građanima na tuzlanskoj Kapiji, izložba ratnih fotografija o ratnom putu 2. Korpusa ARBiH u galeriji BKC-a Tuzla, te u 16 sati i 30 minuta Svečana akademija u BKC-u Tuzla.

Odjeljenje za informisanje