TUZLARIJE - BILTEN TK

29.09.2009.
U toku sedam narednih dana pronaći rješenje za budžetske korisnike


Prije početka današnje sjednice Skupštine Tuzlanskog Kantona, ispred BKC-a okupili su se budžetski korisnici nezadovoljni najavljenim smanjenjem plaća.



Kako su istakli ne radi se o 10 % nego je smanjenje znatno veće jer je već ranije umanjen topli obrok sa 12 na 8 KM, isplata regresa za 50 %, a za 5% su već umanjene plaće veće od 1100 KM.

Istaknuta je i nepravedna raspodjela budžeta, te činjenica da se visina plaća budžetskih korisnika razlikuje od kantona do kantona a najniže su u Tuzlanskom kantonu. Dva sata razgovora između predstavnika sindikata i Kolegija Skupštine TK rezultirao je skidanjem sa dnevnog reda Zakona o uštedama. Rečeno je da se u roku od sedam dana Vlada TK i sindikati pokušaju dogovoriti o novim načinima ušteda. Činjenica je da se budžeti ni na jednom novou ne pune kao ranije ili kako su finansijski stručnjaci očekivali. Novca je sve manje, a budžetski kolač primamljiv mnogima, svog se dijela niko rado ne odriče. Bez pravih rješenja današnji protesti su tek prva domina koja pada. Podsjećamo da je budžetskih korisnika na području Tuzlanskog kantona 10 000.

S.M.