TUZLARIJE - BILTEN TK

05.10.2009.
Predstavnici organizacije za međunarodnu maturu u BiH u posjeti TK

U okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini i Tuzli, član Izvršnog odbora Inicijative Koledža ujedinjenog svijeta i Organizacije za međunarodnu maturu u BiH, gospodin David Sutcliffe je danas boravio u radnoj posjeti Ministarstvu obrazovanja nauke, kulture i sporta TK i premijeru Tuzlanskog kantona.



Ovom prilikom gospodin Sutcliffe je ministrici obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Mirzeti Hadžić – Suljkić i premijeru TK Enesu Mujiću predstavio misiju i ciljeve Inicijative Koledža ujedinjenog svijeta i Organizacije za međunarodnu maturu.

„Misija Koledža ujedinjenog svijeta je da stvori obrazovanje kao silu koja ujedinjuje ljude, nacije i kulture, što vodi miru i održivoj budućnosti, a program Međunarodne mature ima za cilj da svoje učenike odgoji u znatiželjne i požtrvovane mlade ljude.“

Program Koledža ujedinjenog svijeta u Bosni i Hercegovini pokrenut je u Mostaru 2006. godine i nudi nastavni program Međunarodne mature za učenike zadnja dva razreda srednje škole. Inače program Međunarodne mature se predaje u preko 2000 škola u više od 120 zemalja svijeta.

Kako je istaknuto na današnjim sastancima, Inicijativa Koledža ujedinjenog svijeta i Organizacija za međunarodnu maturu u BiH su pored Mostara do sada pokrenuli i pilot projekte u Sarajevu i Banjaluci, te je obzirom na značajne pomake u reformi obrazovanja koji su vidljivi u Tuzlanskom kantonu izražena i želja da se ovaj projekat pokrene i na području našeg kantona.

„Postoje tri načina saradnje koja se može uspostaviti u narednom periodu. Jedan od načina je da svake godine jedan do dva učenika koji završe drugi razred opće gimnazije nastave obrazovanje u ovom koledžu. Drugi način je da se istraže mogućnosti da se jedna ili dvije gimnazije sa područja Tuzlanskog kantona uključe kao pilot škole u projekat Međunarodne mature, dok je treći vid saradnje takav da se saradnja uspostavi na nivou predstavnika Tuzlanskog kantona i koledža, a u cilju razvijanja programa Međunarodne mature koji bi se prvo implementirao u pilot školama na nasem kantonu, a kasnije ako bi se progaram mogao proširiti i na druge škole na području cijele Bosne i Hercegovine.“ Izjavila je Mersija Jahić, pomoćnik ministra za nauku i obrazovanje.

Današnjim sastancima osim premijera Tuzlanskog kantona i ministrice za nauku, kulturu, obrazovanje i sport TK prisustvovali su i pomoćnica ministrice za nauku i obrazovanje Mersija Jahić, Đulaga Hadžić, stručni savjetnik za informacijske tehnologije u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK te Izet Numanović i Haris Agić u ime Pedagoškog zavoda Tuzla.


Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): S.M.