TUZLARIJE - BILTEN TK

05.10.2009.
Nastavljeni razgovori vlade i sindikata budžetskih korisnika

Danas su nastavljeni razgovori delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i sindikata budžetskih korisnika, odnosno uposlenika u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, pravosuđu i upravi Tuzlanskog kantona.

Cilj sastanka bio je usaglašavanje politike plaća i naknada budžetskih korisnika do kraja 2009. godine.

Ministar finansija Sead Bećirović je upoznao prisutne sa detaljima posljednjeg sastanka u Federalnom ministarstvu finansija na kojem je i definitivno potvrđeno da je Rebalans Budžeta Tuzlanskog kantona, uz jednu primjedbu koja će biti uvažena i ispoštovana, usklađen sa obavezama iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom i da će Tuzlanski kanton vrlo brzo donijeti Odluku o zaduženju po ovom Aranžmanu.

Kada su u pitanju primanja budžetskih korisnika ministar finansija je istakao da je moguće dogovarati modele smanjenja primanja budžetskh korisnika, ali da ukupna izdvajanja za bruto plaće i naknade zaposlenih u 2009. godini ne mogu iznositi više od 208 289 740, 00 KM.

Svi parametri o tome u kojoj mjeri će i hoće li biti smanjivane plaće, a u kojoj mjeri naknade u okviru kojih su topli obrok, regres, naknade za prijevoz, otpremnine, jubilarne nagrade i pomoć u slučaju smrti i teže invalidnosti predmet su dogovora između sindikata i Vlade.

Dogovoreno je da se pripremi više prijedloga o tome kako postići neophodne uštede, te da se u toku ove sedmice održi nastavak razgovora sindikata i Vlade na kojem će se usaglašavati modeli koji budu predloženi.

Odjeljenje za informisanje