TUZLARIJE - BILTEN TK

14.02.2008.
Događaji iz Sarajeva nisu ostali bez odjeka ni u Tuzli
Da li će Kanton osnovati Centar za maloljetne prestupnike?


Kako javlja današnje Oslobođenje, a prema informaciji dobijenoj od Amira Fazlića, predsjednika Skupštine TK, realno je očekivati da će u dnevni red narednog zasjedanja Skupštine TK ući i problematika vezana za suzbijanje maloljetničke delikvencije.

Očekuje se da će se kroz raspravu o o programu mjera, prevenciji i suzbijanju maloljetničke delinkvencije donijeti i odluka o osnivanju disciplinskog Centra za maloljetne prestupnike.

Osnivanje Centra bi bio značajan iskorak u rješavanju problema maloljetničke delikvencije jer treba podsjetiti da su postojeće sankcije za maloljetnike koje su predviđene Krivičnim zakonom mrtvo slovo na papiru jer ne postoje institucije u kojima bi se te sankcije mogle i realizovati.

Nije nam namjera da tražimo dlaku u jajetu ali se ipak pitamo zašto čekati redovnu sjednicu kad je problem vrijedan održavanja vanredne sjednice Skupštine. I još nešto bode oči. Krivični zakon nije kantonalni već je Federalni pa je logično da federalna Vlada bude ta koja će stvoriti uslove za operativnu primjenu zakona iz njene nadležnosti. Formiranje institucije za zbrinjavanje maloljetnih delikvenata nije u nadležnosti kantona a ovih dana federalnu Vladu i premijera Brankovića niko i ne spominje.

V.K.

Priredio(la): V.K.