TUZLARIJE - BILTEN TK

08.10.2009.
Kreditno zaduženje Vlade TK u okviru aranžmana sa MMF-om 17.600. 000 KM


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2009. godinu u visini od 413 270, 00 KM.



Preraspodjela će biti urađena između pozicija Ministarstva za boračka pitanja i Ministarstva unutrašnjih poslova.
Ovom preraspodjelom bit će otklonjena primjedba Federalnog ministarstva finansija na Rebalans budžeta Tuzlanskog kantona, u kontekstu ispunjavanja uslova iz Stand by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Naime, prilikom usvajanja Rebalansa budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu amandmanima je pozicija Ministarstva za boračka pitanja povećana u odnosu na Vladin prijedlog za 413 270, 00 KM.
Kako je jedan od ispunjenje uslova za aranžman sa MMF-om bio i da se pozicija Dopunska prava iz boračko-invalidske zaštite umanji za 10% Federalno ministarstvo finansija nije prihvatilo obrazloženje da je ova pozicija umanjena za 7, 1% zbog početka realizacije projekta izgradnje jedinstvenih spomen obilježja u Tuzlanskom kantona i većeg broja korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Današnjom odlukom ova primjedba je otklonjena.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila prijedlog Odluke o prihvatanju supsidijarnog zaduživanja kod Federacije BiH za sredstva kredita Međunarodnog monetarnog fonda po III Stand by aranžmanu od 17 600 000, 00 KM.
Sredstva kredita, koja bi Tuzlanskom kantonu trebala biti doznačena u IV kvartalu 2009. godine, koristit će se za pokriće viška rashoda nad prihodima iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.
Kreditna sredstva odobravaju se uz rok otplate od 5 godina sa grace periodom od 3 godine. Otplata kredita vršit će se u 8 jednakih kvartalnih rata nakon isteka grace perioda, sa promjenjivom kamatnom stopom, koja je u vrijeme odobravanja aranžmana iznosila 1, 45%.

Ostali troškovi kredita bit će obračunati Tuzlanskom kantonu pod uslovima pod kojima je sredstva dobila i Federacija BiH.
Prijedlog ove Odluku bit će upućen na razmatranje i usvajanje Skupštini Tuzlanskog kantona po hitnom postupku.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila tekst Ugovora o prijenosu kreditnih sredstava po III Stand by aranžmanu Međunarodnog monetarnog fonda između Federacije BiH i Tuzlanskog kantona. Ovlašten je ministar finansija da potpiše ovaj Ugovor.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je podržala i inicijativu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta da Ministarstvo finansija pokrene procedura kreditnog zaduženja Tuzlanskog kantona do 20 000 000, 00 KM za realizaciju kapitalnih projekata u visokom obrazovanju.

Priredio(la): S.M.