TUZLARIJE - BILTEN TK

08.10.2009.
Utvrđen Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima TK
Uprava policije dobija novi pravni status i budžetsku samostalnost


U zgradi Vlade Tuzlanskog kantona danas je održana 102. redovna sjednica. Između ostalog utvrđen je Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona.

Ovim Zakonom se utvrđuju unutrašnji poslovi iz nadležnosti Tuzlanskog kantona, nadležnost, organizacija i rukovođenje Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, uključujući nadležnost, organizaciju i rukovođenje Upravom policije kao policijskim organom Kantona, imenovanje, sastav i funkcionisanje Nezavisnog odbora, imenovanje, sastav i funkcionisanje Odbora za žalbe građana, disciplinska odgovornost policijskog komesara, stručno obrazovanje, usavršavanje i nagrade uposlenika Ministarstva.

Prema riječima sekretara MUP-a TK Hajrudina Imširovića, Nacrtom Zakona predviđeno je da se uspostavi novi pravni status Uprave policije koja bi trebala u narednom periodu funkcionisati kao kantonalna uprava u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova. Utvrđuje se i budžetski status Uprave policije kao kantonalne uprave sa vlastitim budžetskim sredstvima za operativne potrebe, čime će se unaprijediti operativna samostalnost Uprave policije, a ministru unutrašnjih poslova daju se odgovarajući mehanizmi za vršenje nadzora nad radom policije. Ovim pravnim rješenjima daje se značajnija uloga ministru i Vladi Kantona u postupku izbora i imenovanja policijskog komesara u odnosu na ranija rješenja.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2009. godinu u visini od 413.270, 00 KM. Preraspodjela će biti urađena između pozicija Ministarstva za boračka pitanja i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Danas je usvojen i Program utroška sredstava planiranih za kapitalne izdatke korisnika budžetskih sredstava. Za ove namjene planirano je ukupno 686.500, 00 KM.

Data je saglasnost za upis preostalih 1.070 kandidata koji su po konačnim rang listama položili prijemne ispite na fakultetima/Akademiji.

S.M.