TUZLARIJE - BILTEN TK

14.10.2009.
Postignut sporazum o politici isplate plaća i naknada budžetskih korisnika


Delegacije Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Enes Mujić i sindikata budžetskih korisnika, odnosno uposlenika u obrazovanju, pravosuđu, kantonalnoj upravi i policiji danas su postigli sporazum o politici isplate plaća i naknada budžetskih korisnika do kraja 2009. godine.


Dogovoreno je da se plaće budžetskih korisnika za septembar, oktobar, novembar i decembar 2009. godine isplaćuju neumanjene, a da se akontacija plaća za avgust verificira kao isplata plaće.
Za posljednja četiri mjeseca 2009. godine topli obrok za budžetske korisnike će biti 7 KM.
Dogovoreno je da se polovinom decembra 2009. godine razmotri mogućnost donošenja odluke o isplati regresa, a u skladu sa raspoloživim sredstvima.

Također je dogovoreno da se do kraja godine plaće isplaćuju do 20. u mjesecu, a da će Vlada Tuzlanskog kantona uputiti pismo svim bankama preko kojih se isplaćuju primanja budžetskim korisnicima da imaju u vidu i uvaže tu činjenicu.
Tokom vrlo konstruktivnih razgovora naglašen je interes i opredjeljenje i Vlade i predstavnika sindikata da se ne ugrozi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Sporazum postignut danas bit će verifikovan sutra potpisivanjem, a na osnovu ovog Sporazuma će naknadno biti potpisani i neophodni aneksi kolektivnih ugovora.

Priredio(la): S.M.