TUZLARIJE - BILTEN TK

14.02.2008.
Održana 21. vanredna sjedica Vlade Tuzlanskog kantona
Utvrđen niz mjera za prevenciju maloljetničkog prestupništva


Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila prijedlog Operativnog programa mjera prevencije maloljetničkog prestupništva. Mjerama je između ostalog predviđeno da Skupština Tuzlanskog kantona uputi inicijativu Parlamentu i Vladi Federacije BiH za hitno donošenje Zakona o osnivanju odgojno-popravne ustanove i Zakona o osnivanju odgojno-popravnog doma za maloljetnike.

Ukoliko Skupština prihvati prijedlog mjera federalnoj Vladi bit će upućena i urgencija za donošenje podzakonskog akta kojim bi se regulisao način primjene odgojnih preporuka, koji je već pripremljen i o kojem je obavljena javna rasprava. To se prvenstveno odnosi na društveno-koristan rad, kao odgojnu preporuku koja se izriče maloljetnim počiniocima krivičnih djela.

Kada su u pitanju mjere koje su u nadležnosti kantona predloženo je da se u roku od tri mjeseca uradi Elaborat o osnivanju Disciplinskog centra za maloljetnike.

Takva ustanova trenutno u Federaciji BiH postoji samo u Sarajevskom kantonu.
Odmah po izradi Elaborata bio bi pripremljen Nacrt zakona o osnivanju Javne ustanove Disciplinski centar za maloljetnike u Tuzlanskom kantonu.

Mjere predviđaju i formiranje jedinstvene baze podataka o maloljetničkom prestupništvu, identificiranje rizičnih grupa i uzroka maloljetničke delikvencije.
Predložen je pojačan edukativni rad obrazovnih institucija, medija i nevladinog sektora u prevenciji maloljetničke delikvencije. U taj procs moraju istovremeno biti uključena i djeca i roditelji.

Bit će nastavljen započeti proces jačanja institucija koje se najdirektnije bave ovim pitanjima, posebno centara za socijalni rad.

Program mjera prevencije maloljetničkog prestupništva, sa preciznim rokovima i nosiocima aktivnosti za svaku predloženu mjeru, razmatrat će Skupština Tuzlanskog kantona na sjednici planiranoj za 27. februar ove godine.

Vlada je danas usvojila Odluku o utvrđivanju plaća i drugih ličnih primanja članova Komisije za koncesije Tuzlanskog kantona, usklađenu sa novim načinom obračuna plaća budžetskim korisnicima u prva tri mjeseca 2008. godine.

U vezi sa upitom Muje Trumića iz Živinica kako se obračunava porez na imovinu odnosno na poslovni prostor Vlada je danas prihvatila mišljenje Ministarstva finansija da se u skladu sa Zakonom o kantonalnim porezima prilikom razreza i plaćanja poreza na imovinu porez plaća na površinu poslovnog prostora koja se koristi.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona