TUZLARIJE - BILTEN TK

20.10.2009.
Informacija sa zajedničkog sastanka premijera, rektora i Unije studenata


Danas je održan sastanak između Premijera Tuzlanskog kantona, Rektora Univerziteta u
Tuzli, predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Unije studenata Univerziteta u Tuzli.

Razgovarano je o zahtjevima studenata koji su dostavljeni jutros.

Istaknuto je da je zahtjev, koji se tiče davanja saglasnosti na Statut Univerziteta Vlada već ispunila, kao i da na rješavanju problema u vezi sa sanacijom u Studentskom domu menadžment Univerziteta već radi.

Najviše je razgovarano o zahtjevima studenata koji se tiču mogućnosti za bezuslovan prelazak na višu godinu studija studenata pojedinih studijskih profila Univerziteta u Tuzli.

Dogovoreno je da će u naredna dva dana Univerzitet u Tuzli u saradnji sa Unijom studenata putem Senata Univerziteta inicirati Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Izmjenu Zakona o visokom obrazovanja Tuzlanskog kantona kojim bi se stvorila zakonska mogućnost za donošenje neophodnih odluka u vezi sa ovim zahtjevom.

Resorno Ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona će poduzeti sve aktivnosti kako bi ova izmjena Zakona bila upućena blagovremeno u skupštinsku procedure, odnosno za sjednicu Skupštine zakazanu za 28.10.2009. godine.

Izmjenom Zakona o visokom obrazovanju bili bi stvoreni uslovi za izmjenu Statuta Univerziteta u Tuzli nakon čega bi se mogle donijeti odgovarajuće odluke.


Odjeljenje za informisanje