TUZLARIJE - BILTEN TK

21.10.2009.
Uskoro Fotomonografija kulturno historijskog naslijeđa TK


Danas je u prostorijama Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, održan prvi sastanak Redakcionog odbora, izdanja Fotomonografija kulturno historijskog naslijeđa Tuzlanskog kantona(Izbor), koje bi iz štampe trebalo izaći krajem ove, odnosno početkom naredne godine.



Kako je riječ o djelu koji će na jedninstven način predstaviti bogatstvo naše regije, namjenjeno općoj javnosti ali i prezentaciji Tuzlanskog kantona u regionalnim i europskim okvirima, dogovoreni su glavni sadržaji, koji će zasigurno biti opremljeni posebnim kartografskim pomagalima.

Prema najavama Redakcionog odbora, kojim predsjedava ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, prof. dr. Mirzeta Hadžić Suljkić, u kome su eminentni stručnjaci iz institucija kulture i obrazovanja našega kraja, između ostalih, Benjamin Bajraktarević - direktor Zavoda za zaštitu kulturno historijskog nasljeđa, Zlatko Dukić - književnik i novinar, Nikola Čiča - predsjednik HKN “Napredak”, univerzitetski profesori Edin Mutapčić i Amira Turbić- Hadžagić doktori nauka, Dražen Kosec- dipl. ing. arhitekture, Mirsad Bakalović – Muzej Istočne Bosne i mnogi drugi, riječ je o izuzetno atraktivnom i luksuznom izdanju.

Fotomonografija će sadržavati podatke iz svih općina Tuzlanskog kantona, obrađene i snimljene na 85 lokaliteta, sa odgovarajućim enciklopedijskim tekstom dvojezične forme. Glavna klasifikacija unutar Fotomonografije predstavlja historijske periode, a kako je na području Tuzlanskog kantona registrirano 23 nacionalna spomenika Bosne i Hercegovine, predstavaljat će i svojevrstan omaž kontinuitetu, tradiciji, stvaranju i posebnosti života na ovom području.

Obzirom da je ova Fotomonografija prvo djelo i prvo ovakve vrste, sadržaja i sveobuhvatnosti, iz JU “Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog nasljeđa Tuzlanskog kantona” pozivaju sve one koji imaju zanimljive podatke o posebnostima spomenika da ih kontaktiraju putem maila [email protected], telefonski : 035 280-082 ili lično u prostorijama Zavoda na adresi Rudarska 63., Tuzla.