TUZLARIJE - BILTEN TK

21.10.2009.
Danas u zgradi Vlade TK
Susret sa austrijskim ambasadorom u BiH


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić danas se susreo sa austrijskim ambasadorom u BiH dr. Donatusom Koeckom i njegovim saradnicima.

Razgovarano je o društveno-ekonomskim prilikama u Tuzlanskom kantonu, potencijalima i planovima razvoja ovog područja.
Premijer Mujić je upoznao ambasadora Koecka da je Tuzlanski kanton najmnogoljudniji kanton koji je poznat i izvan Bosne i Hercegovine kao industrijski odnosno energetski centar.


„Nažalost, pozitivne trendove koje smo imali u određenim oblastima, a najviše u građevinarstvu i metalskoj industriji zaustavila je ekonomska kriza. Očekujemo da će naredna godina biti godina u kojoj će doći do blagog oporavka te da će se trend rasta investicija na ovom području nastaviti. Austrijski investitori su snažno prisutni u Tuzlanskom kantonu i pokazalo se da su njihove odluke o ulaganjima na ovom području bile dobre“ istakao je premijer Mujić.
Austrijski ambasador se interesovao i za pravce razvoja Tuzlanskog kantona posebno kada su u pitanju komunikacije i razvoj turizma.

Premijer Mujić je upoznao Ambasadora Koecka sa planovima razvoja Aerodroma Tuzla, izgradnji brze ceste Tuzla-Orašje te nizu projekata u oblasti turizma. Premijer je naglasio da je jedno od važnih pitanja u kontekstu budućeg razvoja i našeg približavanje Evropskoj uniji pitanje ekologije i zbrinjavanja otpada, te izrazio nadu da nam u tim aktivnostima mogu pomoći i austrijska iskustva.

„Raduju me informacije koje sam dobio prilikom današnjeg susreta i prilikom posjete austrijskim investitorima u Tuzlanskom kantonu. Imate velike potencijale i Austrija će kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine nastaviti da vas snažno podržava na vašem putu ka Evropskoj uniji“ istakao je ambasador Koeck.

Danas je razgovarano i o aktuelnim političkim prilikama u Bosni i Hercegovine.
Izražena je nada da će pregovori koji se vode u Butmiru donijeti određene pomake koji će ubrzati izgradnju funkcionalne države Bosne i Hercegovine.


Odjeljenje za informisanje