TUZLARIJE - BILTEN TK

22.10.2009.
Utvrđen Prijedlog Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju
Dopušta se prenos najviše 10 ECTS bodova


Na danas održanoj 103. redovnoj sjednici, Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona. Izmjenama i dopunama je predviđena mogućnost da student u narednu godinu studija, unutar trajanja jednog ciklusa, može prenijeti najviše 10 ECTS bodova ili najviše dva predmeta, ukoliko nose više od 10 ECTS bodova.



Također se precizira i odredba kojom se utvrđuje način na koji student koji se sam finansira može dobiti status studenta koji se finansira iz budžeta. Zakonom je precizrano da je uslov za to ostvarenje 60 ECTS bodova i ne postavljaju se nikakvi dodatni uslovi.

Izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju tretirana su i pitanja izbora rektora javnog univerziteta i direktora javne visokoškolske ustanove, a između ostalog, preciziraju se i uslovi za izbor akademskog osoblja u nastavno-naučna i umjetnička nastavna zvanja na visokoškolskoj ustanovi i visokoj školi i eliminišu nedoumice koje su postojale u prethodnom periodu primjene ovog Zakona. Naime, Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine propisani su minimalni uslovi za izbor akademskog osoblja u nastavno-naučna i umjetnička zvanja na visokoškolskoj ustanovi, odnosno nastavna i umjetnička zvanja na visokoj školi, ostavljajući na taj način nadležnim vlastima da prilikom uredjivanja ovog pitanja svojim propisima utvrde jedinstvene uslove.

Predviđeno je i da je rektor Univerziteta član Senata po funkciji. Inače, ove izmjene i dopune Zakona o visokom obazovanju pripremljene su na osnovu amandmana koje su na posljednjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona uputili poslanici Skupštine uz zahtjev da se Prijedlog ovog Zakona pripremi po hitnoj proceduri.

Odjeljenje za informisanje