TUZLARIJE - BILTEN TK

22.10.2009.
Vlada Tuzlanskog kantona
Utvrđen Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja


Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica. Dopunama su Zakonom obuhvaćeni i borci narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945 godine, mirnodopski vojni invalidi, korisnici prava invalidske zaštite, a koji su ta prava stekli do 6.4.1992. godine i članovi njihovih porodica.

Mirnodopskim vojnim invalidom, koji je svoje pravo stekao do 6.4.1992. godine, u smislu ovog Zakona, smatra se osoba, kojoj je taj status priznat Zakonom o osnovnim pravima vojnih invalida i porodica palih boraca i čija su prava po tom osnovu utvrđena rješenjem nadležnog organa.

Inače, dopuna ovog Zakona utvrđena je na zahtjev Saveza antifašista boraca narodnooslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona. Tim se omogućava da i borci NOR-a i mirnodopski vojni invalidi i članovi njihovih porodica, ukoliko pravo na zdravstvenu zaštitu ne mogu ostvariti po drugom osnovu, ostvaruju to na osnovu ovog Zakona.

Skupštini Tuzlanskog kantona bit će predloženo da Prijedlog ovog zakona razmatra po skraćenom postupku.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o izmjeni Odluke o proširenom obimu prava iz oblasti zdravstvene zaštite branitelja i člnaova njihovih porodica. Odlukom je predviđeno da Komisija koja utvrđuje prijedloge za stacionarno ili ambulantno banjsko-klimatsko liječenje ima tri člana i to jednog ljekara specijalistu i dva predstavnika Ministarstva za boračka pitanja. Time je ova Odluka usklađena sa Vladinom Odlukom o načinu obrazovanja komisija, radnih grupa i drugih radnih tijela.

Odjeljenje za informisanje