TUZLARIJE - BILTEN TK

28.10.2009.
Sjednica Skupštine TK u znaku protesta radnika i studenata


Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona zakazana za danas sa početkom u 9 sati počela je sa 3-4 sata zakašnjenja. Umjesto Skupštine zasjedao je Kolegij Skupštine dok su se ispred zgrade BKC-a oglašavale pištaljke okupljenih studenata.

Prije zakazanog početka sjednice i prije studenata, ispred zgrade BKC-a okupili su se radnici JP Šume TK. Oni su došli da izraze svoje negodovanje zbog donošenja Zakona o proglašenju dijela područja planine Konjuh Zaštićenim pejzažom „Konjuh“, čije je razmatranje danas na dnevnom redu Skupštine TK.



Radnici smatraju da im se tim Zakonom “oduzima hljeb”.
Oko deset sati na isto mjesto stigli su i studenti Univerziteta u Tuzli koji traže bezuslovni prelazak na određene studijske godine.



U početku se zahtjev studenata odnosio na bezuslovan prelazak na završne godine studija (četvrtu, petu i šestu), a danas je bilo i onih koji traže i bezuslovan prelazak i na niže studijske godine, na treću. Moramo reći da su takvi zahtjevi apsurdni jer ako bi bili prihvaćeni bilo bi studenata na trećoj godini a da nisu ispolagali ni sve ispite iz prve godine. Koliko bi takva situacija rušila ugled Univerziteta i degradila trud studenata koji redovno daju ispite, ne treba posebno ni objašnjavati.



Ipak, Kolegij Skupštine je pokazao volju za razgovor pa ostaje da vidimo da li će biti dogovoreno neko kompromisno rješenje koje će odgovarati svima, a zakonski je izvodljivo.

Sjednica Skupštine TK je u toku, a osim studentskih zahtjeva pred poslanicima je i Dnevni red kojim je predviđeno razmatranje prijedloga i donošenje Zakona o proglašenju dijela područja planine Konjuh Zaštićenim pejzažom „Konjuh“, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Tuzlanskog kantona, nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona.

S.M.