TUZLARIJE - BILTEN TK

29.10.2009.
Donesena Odluka o visini dodatka za djecu nezaposlenih roditelja
Dječiji doplatak 30 odnosno 38 KM mjesečno


Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o visini dječijeg dodatka za djecu nezaposlenih roditelja. Ovom Odlukom stvaraju se pretpostavke da se za novembar i decembar 2009. godine djeci nezaposlenih roditelja isplaćuje dječiji dodatak u visni od 4% prosječne plaće u Federaciji BiH iz prethodne godine, odnosno 30 KM po jednom djetetu.



Izuzete su porodice sa troje i više djece za koje se dječiji dodatak utvrđuje u visini od 5% prosječne plaće odnosno 38 KM mjesečno.
Uslovi za donošenje ove Odluke su se stekli usvajanjem Zakona o Izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom Tuzlanskog kantona, a kojim je utvrđeno da visina dječijeg dodataka može iznositi uzmeđu 2, 5% i 5% prosječne plaće u Federaciji.

Za ove namjene će za dva mjeseca 2009. godine biti izdvojeno 1 116 968, 00 KM. Imajući u vidu raspoloživa sredstva Odluka o visini dječijeg doplatka je donesena na bazi broja korisnika ovog prava iz 2008. godine kada je najveći broj korisnika bio u aprilu prošle godine i to 23 651 dijete.

Priredio(la): S.M.