TUZLARIJE - BILTEN TK

29.10.2009.
Vlada utvrdila prijedlog izmjena Zakona o visokom obrazovanju
U akademskoj 2009/2010 dopušta se prenos 4 ispita iz prethodne DVIJE godine


Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. Riječ je prijedlogu koji je ranije Vlada utvrdila, na osnovu amandmana poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona, a koji je danas, a na osnovu jučerašnje rasprave na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona dopunjen stavom da „Student upisan na dodiplomski studij na dan stupanja na snagu ovog Zakona, a koji je odslušao i ovjerio sve obaveze iz predposljednje godine studija, ima pravo upisati završnu godinu studija i bez ispunjavanja utvrđenih uslova za upis u završnu godinu studija, pod uslovom da ga u narednoj akademskoj godini sustiže generacija studenata upisana po izmijenjenom nastavnom planu i programu. Izuzetno u akademskoj 2009/2010. godini student koji je upisan po nastavnom planu i programu koji je važio prilikom upisa u prvu godinu studija može prenijeti najviše četiri ispita iz prethodne dvije godine studija“.

Ovaj prijedlog Zakona uz Informaciju o stanju na Univerzitetu u Tuzli bit će predmet rasprave na hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona koja bi trebala biti održana naredne sedmice. Ova dopuna je urađena u skladu sa jučerašnjim dogovorima između predstavnika resornog Ministarstva, Univerziteta i Unije studenata.

Za uvrštavanje i eventualnih dodatnih primjedbi na Prijedlog ovog Zakona postojat će i prilika kroz amandmansko djelovanje.


Odjeljenje za informisanje