TUZLARIJE - BILTEN TK

21.02.2008.
Delegacija FBiH u posjeti Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona
Ministar za rad i socijalnu politiku Faruk Vikalo susreo se danas sa potprijedsjednicom Federacije Bosne i Hercegovine Spomenkom Mičić i njenim savjetnikom za socijalna pitanja Suadom Zahirovićem.



Na sastanku je bilo govora o socijalnoj politici u FBiH sa posebnim osvrtom na Tuzlanski kanton, izmjenama zakonske legislative u oblasti socijalne politike, a sve u cilju usmjeravanja pomoći najugroženijim kategorijama.

Podijeljenost nadležnosti između Federacije i kantona ostavlja prostor za niz problema. "Postoji Federalni Zakon, ali su sve zadaće spuštene na kantonalni nivo, za što treba obezbijediti finansijska sredstva, " istakla je gospođa Mičić i ukazala na pozitivne korake koje Ministarstvo za rad i socijalnu politiku čini u okviru svojih nadležnosti, " Tuzlanski kanton pravi određene iskorake u sferi socijalne politike što mi u Federaciji BiH prepoznajemo i svakako ćemo podržati ove projekte".



Gospodin Zahirović ukazuje da se moraju prepoznati i "izdvojiti" najugroženije kategorije stanovništva kako bi se tačno mogla planirati pomoć onima kojima je ta pomoć potrebna, a drugima pokušati obezbijediti zaposlenje".

Plan Ministarstva za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona jeste da se u rješavanje socijalne problematike uključi što veći broj eksperata iz ove oblasti kako bi se došlo do najpovoljnijih rješenja. "Također, želimo još jednom ukazati na potrebu konstantnog jačanja centara za socijalni rad", zaključio je ministar Vikalo.

Priredio(la): S.M.