TUZLARIJE - BILTEN TK

03.11.2009.
Prijem za ljekare ˝Emiratskog srca˝


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona Asim Musić primili su danas delegaciju organizacije Emiratsko srce, koja je doputovala u petnaestodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.



Riječ je o Humanitarnoj organizaciji, koja okuplja stručnjake iz oblasti kardiohirurgije, a koja je osnovana na inicijativu nekolicine kardiohirurga i uz pomoć Organizacije crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Emiratsko srce djeluje već deset godina i trenutno, na volonterskoj osnovi, okuplja više od 100 hirurga iz cijelog svijeta. Osim medicinske pomoći ova asocijacija je pomogla i izgradnju bolnica u više zemalja. Prije četiri mjeseca formirana je i prva pokretna civilna bolnica koja će se kretati po cijelom svijetu, gdje je to neophodno, a u jednoj zemlji zadržavat će se po šest mjeseci.

Kako je istakao vođa delegacije dr.Adel Al Shambry hirurzi Emiratskog srca su u BiH došli kako bi učestvovali u projektu koji zajedno realizuju Klinički centri iz Tuzle i Banjaluke.

Planirano je da se obavi deset zahvata na otvorenom srcu i 50-ak zahvata u invazivnom kardiološkom laboratoriju. Osim ljekara iz Tuzle i Banjaluke u timovima koji će izvoditi ove zahvate učestvovat će stručnjaci iz Ujedinjenih Arapskim Emirata, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske. Bit će upriličena i Konferencija posvećena liječenju i prevenciji kardioloških oboljenja.

Direktor UKC-a Tuzla prof. Elmir Čičkušić danas je istakao da su gosti sa domaćim stručnjacima iz Tuzle i Banjaluke jutros već obavili prvu operaciju. Zanimljivo je da je to bila i prva operacija u novim prostorima Plave bolnice, koji su već stavljeni u funkciju.

„Naš primarni cilj je pomagati ljudima širom svijeta, ali isto tako značajnim smatramo i kontakte, razmjenu znanja i saradnju koju uspostavljamo sa kolegama sa kojima sarađujemo.

Izuzetno smo dobro primljeni u Tuzli. Vidjeli smo da imate bolnicu i stručnjake na koje možete biti ponosni, a mi ćemo biti počašćeni da se našoj organizaciji pridruže i ljekari i medicinske sestre iz Bosne i Hercegovine“ rekao je dr. Al Shambry.

Premijer Mujić je izrazio zadovoljstvo što je delegacija Emiratskog srca doputovala u Bosnu i Hercegovinu, te zahvalnost na pomoći koju će svojim angažmanom pružiti građanima iz cijele Bosne i Hercegovine.

„Saradnja koju vi uspostavljate i način na koji je razvijate primjer je svima nama. Nadam se da će jedan broj bosanskohercegovačkih stručnjaka dati svoj doprinos u razvoju i proširenju misije Emiratskog srca“ istakao je premijer Mujić tokom današnjeg prijema.


Odjeljenje za informisanje