TUZLARIJE - BILTEN TK

06.11.2009.
Najznačajniji dio prihoda od koncesija usmjereno za obrazovanje


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Program utroška sredstava koja su prikupljene kao prihod od koncesija. Riječ o 20% prihoda od koncesija koji su prihodi Kantona. Ukupno je Programom raspoređeno 559.593, 35 KM. Za projekte u resoru Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta bit će utrošeno 309.593, 35 KM.

Ovim sredstvima bit će podržani završetak izgradnje fiskulturne sale u JU OŠ Druga osnova škola Srebrenik, dogradnja područne škole Sniježnica u JU OŠ Teočak, izgradnja centralnog grijanja u područnoj školi Buk u JU OŠ Džakule u Gračanici i rekonstrukcija školskog objekta područne škole Srednja Špionica u JU OŠ Špionica u Srebreniku.

U resoru Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja bit će realizovano 114.000 KM i to za sufinansiranje sanacije i rekonstrukcije Lovačkog doma Lovačkog društva Tuzla, u neposrednoj blizini turističkog kompleksa Panonska jezera, izgradnje prilaznog puta do ulaza u Djevojačku pećinu u općini Kladanj, rekonstrukciju prilaznog puta prema jezeru Bistarac u općini Luakvac, izradu projektne dokumentacije za uređenje prilaza prema pećini Šljepača u Brijesnici Maloj, u općini Doboj Istok i sufinansiranje programa Kupujmo domaće.

Za resor obnove, razvoja i povratka dodijeljeno je 36.000 KM za opremanje i modernizaciju laboratorije za kontrolu ispitivanja zavarenih spojeva u Institutu za zavarivanje Tuzla.
U resoru industrije, energetike i rudarstva sa 100.000 KM bit će podržan monitoring stijenskog masiva u posteksploatacionom periodu na ležištu soli Tuzla.

Inače, u Tuzlanskom kantonu prihodi od koncesija raspoređuju su na način da 80% prihoda pripada općinama na kojima su prirodna bogatska koja su predmet koncesija, a 20% su prihodi Kantona.

Priredio(la): S.M.