TUZLARIJE - BILTEN TK

05.11.2009.
Utvrđen prijedlog Zakona
Porez na imovinu, nasljeđe, poklon


Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Prijedlog Zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i poklon. Prema ovom Prijedlogu obveznik poreza na imovinu je fizičko i pravno lice koje je vlasnik zgrade ili stana za odmor i rekraciju, poslovne prostorije, stambene zgrade, stana, garaže i parking prostora koji se izdaju pod zakup, motornih vozila, poslovnog objekta, vazduhoplova ili letjelice u vlasništvu fizičkog lica.



Obveznik poreza na imovinu je fizičko i pravno lice koje je vlasnik ili korisnik stola za igru u casinu, automata za igru na sreću i za zabavne igre.

Porez na imovinu ne plaćaju Bosna i Hercegovina, Federacija BiH, kantoni i općine, strane države po uslovima reciprociteta, invalidna lica na jedan putnički automobil nabavljen jednom u periodu od 5 godina, vlasnici zgrada ili stanova za odmor ili rekreaciju koje koriste u stambene svrhe obveznik i članovi njihove porodice, izbjegla ili raseljena lica, kao i vlasnici objekata koji su oštećeni više do 70%. Predviđeno je da ovu vrstu poreza ne plaćaju i vjerske institucije te organizacije crvenog križa Tuzlanskog kantona i općina.

Obveznik poreza na nasljeđe i poklon je fizičko lice koje na teritoriji Kantona naslijedi ili primi na poklon imovinu podložnu plaćanju poreza na nasljeđe i poklon. Obveznik poreza na nasljeđe i poklon je i lice koje naslijedi odnosno primi na poklon pravo uživanja ili korištenja nepokrentosti. Porezu na nasljeđe i poklon podliježe zemljište, zgrade i ostala nepokretna imovina, kao i pravo uživanja, odnosno korištenja na toj nepokretnoj imovini koju fizičko lice stiče na teritoriji kantona na osnovu Zakona o nasljeđivanju, odnosno ugovora o poklonu među živima ili za slučaj smrti. Porezu na nasljeđe i poklon podliježe pokretna imovina čija prometna vrijednost prelazi 2. 000 KM.
Prijedlogom je predviđeno da se prihodi od poreza na imovinu, nasljeđe i poklon raspoređuju po 50% općinama i Kantonu.

Napomene radi radi se o istom Zakonu koji je i bio na snazi sa manjim izmjenama. Ako bude završena parlamentarna procedura primjena novog Zakona će početi od 01.01.2010. godine.

Priredio(la): S.M.