TUZLARIJE - BILTEN TK

05.11.2009.
Za Skupštinu hitnog karaktera Zakon o visokom obrazovanju nije bio hitan


Iako je jučerašnja sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona nazvana "hitnom", donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju pokazalo se da može još da čeka. Razlog je pomalo i komičan. Nakon što su poslanici usaglasili stavove ispostavilo se da sekretar Ministarstva obrazovanja, koje je predlagač Zakona, nije u stanju da ono što je usaglašeno i usvojeno tokom rasprave, pretoči u neki razumljiv tekst. Problem je riješen tako što je dogovoreno da se sjednica prekine a usvajanje konačnog teksta odgodi za ponedjeljak kada je zakazan nastavak takođe prekinute 51. sjednice Skupštine.

Inače, jučerašnja Skupština je trajala skoro 9 sati, očekivalo se da će uz hitnost imati i buran tok s obzirom na najavljeni protest studenata i raspravu o Informaciji o stanju na Univezitetu u Tuzli. Ipak, nikakve bure nije bilo, a kako smo obaviješteni od Murisa Bulića koji je u ime Centara civilnih inicijativa pratio cijeli tok sjednice, da bi rasprava bila konstruktivna i plodna nije pomoglo ni to što je sjednici prisustvovala većina dekana i članova Senata Univerziteta. Jednostavno, nisu iskoristili priliku da poslanicima pojasne svoje stavove. Isti je slučaj i sa predstavnicima Unije studenata čiji su se stavovi u posljednjih nekoliko dana često mijenjali.

Poslanici opozicije su najčešće isticali nesposobnost ministrice Suljkić da kroz normalnu komunikaciju i dijalog sa predstavnicima Univerziteta i studenata rješava pitanja iz oblasti visokog obrazovanja, pa su je čak optužili da je te odnose narušila, ugrozivši time teško stečeni ugled Univerziteta.
Stavovi pozicije su rijetko iznošeni i stekao se utisak da će oni pri glasanju podržati ministricu bez obzira na stavove opozicije.

Kako smo već ranije javili, najavljenog studentskog protesta nije bilo. Pred zgradom BKC-a okupilo se manje od dvadeset studenata. Formalni razlog za izostanak protesta je što okupljanje nije najavljeno u skladu sa zakonom ali je utisak da je suštinski razlog u tome što su izgleda i studenti shvatili da su im zatjevi za bezuslovni prelazak u višu godinu nerealni.

V.K.