TUZLARIJE - BILTEN TK

09.11.2009.
Danas na sjednici Skupštine TK
Usvojen Zakon o visokom obrazovanju


Većinom glasova poslanika Skupštine Tuzlanskog kantona, danas je usvojen Zakon o visokom obrazovanju. Na sjednici Skupštine TK održanoj protekle sedmice, predložene su određene izmjene te je danas Zakon sa uvrštenim i pročišćenim amandmanima i usvojen.

Iako su usvajanju Zakona prethodili brojni protesti studenata, takođe i oprečne reakcije iz Ministarstva obrazovanja i Univerziteta u Tuzli, ipak je na zadovoljstvno većine Zakon danas usvojen.

Zakon jasno definiše izbor rektora. Prema riječima ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Mirzete Hadžić Suljkić, rektor se bira tajnim glasanjem na Senatu. Prethodnu saglasnost na listu kandidata daje Upravni odbor. Rečeno je da rektor ne može biti neko ko će u mandatu otići u penziju te da je rektor po funkciji član Senata.

Rektor za svoj rad odgovara i Senatu, kada su u pitanju akademska pitanja, i Upravnom odboru vezano za finansije i poslovanje. Upravni odbor daje saglasnost na listu kandidata vezano za ispunjavanje uslova u skladu sa Zakonom.

Rektor Univerziteta u Tuzli, Džemo Tufekčić, smatra da je izbor rektora po novom Zakonu u redu.
Što se tiče statusa studenata, rečeno je da studenti koji su na prvoj godini mogu prenijeti naviše 10 bodova ili 2 predmeta, studenti koji studiraju po starom nastavnom planu i programu 4 ispita iz prethodne dvije godine, što su mogli i do sada samo je struktura ispita drugačija.

Student upisan na dodiplomski studij na dan stupanja na snagu ovog Zakona, a koji je odslušao i ovjerio sve obaveze iz predposljednje godine studija, ima pravo upisati završnu godinu studija i bez ispunjavanja utvrđenih uslova za upis u završnu godinu studija ako ga u narednoj akademskoj godini sustiže generacija studenata upisana po izmijenjenom nastavnom planu i programu. Izuzetno, u akademskoj 2009/2010. godini student koji je upisan po nastavnom planu i programu koji je važio prilikom upisa u prvu godinu studija, može prenijeti najviše četiri ispita iz prethodne dvije godine studija.


Okupljeni studenti


U ovoj akademskoj godini na Univerzitetu u Tuzli upisano je nešto manje od 20.000 studenta od kojih je grupa od dvadesetak studenata i danas bila u parku kod BKC-a tražeći bezuslovan prelazak. Ministrica obrazovanja je rekla da do toga ne može doći te poručila studentima da uče.

S.M.