TUZLARIJE - BILTEN TK

22.02.2008.
Danas je održana 22. vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona
U cilju trajnog rješavanja pitanja isplate naknada demobilisanim borcima za vrijeme nezaposlenosti danas je održana vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona.

Povod je najava da će u hitnu parlamentarnu proceduru Vlada Federacije uputiti prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji predviđa da se obaveza obezbjeđenja sredstava za ove namjene u potpunosti prenese na kantone i kantonalne zavode za zapošljavanje.
Imajući u vidu:
- da je više od jedne četvrtine svih boraca u Federaciji BiH, koji primaju naknade po ovom
osnovu u Tuzlanskom kantonu,
- da Tuzlanski kanton ima najmanji budžet u odnosu na broj stanovnika,
- da je za ove namjene u Tuzlanskom kantonu godišnje potrebno obezbijediti 40 miliona KM
Vlada Tuzlanskog kantona ne može prihvatiti predložene izmjene Zakona.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je ponovila zahtjev federalnoj Vladi da se ovaj problem rješava u skladu sa Protokolom koji su federalni i kantonalni premijeri i resorni ministri te predstavnici boračkih udruženja potpisali na zajedničkom sastanku u Zenici 4.12.2007. godine. Tada je dogovorena izmjena i dopuna Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, čime će se stvoriti uslov da se teret obaveza po ovom osnovu sa jedinstvenog računa ravnomjerno rasporedi na sve nivoe vlasti u Federaciji BiH.
Vlada Tuzlanskog kantona traži hitan nastavak razgovora predstavnika kantona i Federacije kako bi se na adekvatan način i trajno razriješilo zbrinjavanje nezaposlenih demobilisanih boraca.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je razmatrala i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je Komisija za zaštitu ljudskih prava i sloboda Parlamenta FBiH uputila u hitnu proceduru.
Imajući u vidu da su izmjene predložene bez konsultacija sa kantonima, da budžetima kantona nameću nove finansijske obaveze, bez predviđenog sufinansiranja iz federalnog budžeta, Vlada Tuzlanskog kantona ne može prihvatiti predložene izmjene.
Prije donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju neophodno je, u skladu sa Ustavom Federacije BiH, procijeniti potrebna sredstva za njegovu provedbu i utvrditi izvore i način finansiranja.
Vlada Tuzlanskog kantona smatra da se predloženim izmjenama i dopunama sistemskog zakona neće postići željeni rezultati i predlaže da se pokrene redovan postupak donošenja novog Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim će se stvoriti uslovi za provođenje reforme u ovoj oblasti.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dopunila Uredbu o vrsti prihoda i načinu i rokovima raspodjele.
Dodate su vrste vlastitih prihoda Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i preciznije definisani rashodi nastali obavljanjem djelatnosti, kojom se ostvaruju vlastiti prihodi.
Stručni tim koji je Vlada Kantona imenovala 2003. godine da prati integralno pokretanje i privatizaciju KHK Lukavac danas je zadužen da u roku od 15 dana Vladi dostavi informaciju o realizaciji zadatka koji je imao.



Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.