TUZLARIJE - BILTEN TK

10.11.2009.
Skupština TK
Usvojene strategije razvoja i zapošljavanja do 2013.


Šestosatna rasprava o zakonu kojim se štite pejzaži Konjuha zasjenila je ostale tačke Dnevnog reda nastavka 52. sjednice Skupštine TK iako se radi o vrlo značajnoj materiji.

Uz dva prijedloga i jedan nacrt zakona, na ovoj sjednici usvojene su dvije važne strategije, Strategija razvoja Tuzlanskog kantona 2008.-2013. godine i Strategija zapošljavanja Tuzlanskog kantona za period 2009.-2013. godine uz koju je usvojen i zaključak da se hitno donese donese Akcioni plan za njenu realizaciju.

Obje strategije su značajne jer će predstavljati dokumente vodilje na čijoj realizaciji će raditi dva saziva Vlada. Na ovoj sjednici takođe je usvojen i Program antirecesionih mjera koji je sadržan u dokumentu "Informacije o uticaju ekonomske krize na Tuzlanski kanton sa prijedlogom mjera".

Poslanici su razmotrili i jednoglasno usvojili nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona te prijedlog Zakona o dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihove obitelji.

Uz tri glasa protiv, pet uzdržanih i 21 glas ZA, usvojen je i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Tuzlanskog kantona.

S.M.