TUZLARIJE - BILTEN TK

10.11.2009.
Usvojen zakon kojim se štiti ljepota Konjuha


Poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona, na jučerašnjoj sjednici izglasali su Zakon o proglašenju dijela područja planine Konjuh Zaštićenim pejzažom „Konjuh“. Ovo je prvi slučaj zaštite prirodnog lokaliteta na teritoriji Tuzlanskog kantona.

Proglašenjem dijela Konjuha zaštićenim, otvoraju se nove mogućnosti kada je u pitanju razvoj eko turizma, ugostiteljstva, te prostora za naučno – istraživački rad. Ne treba zanemariti ni spriječavanje oničešćenja vode kojom Konjuh opskrbljuje širu teritoriju.

Radnici JP ”Šume TK” koji su mirnim protestima izražavali nezadovoljtvo donošenjem ovog zakona, vodit će brigu o Zaštićenoj zoni „Konjuh“ do osnivanja novog preduzeća, što je za radnike “Šume TK” najbezbolniji prelazak na nova radna mjesta.

Treba istknuti ds je Zakon usvojen nakon šestosatne i na momente dramatične rasprave, uz uobičajene konsultacije i pauziranja. Ipak, u konačnici je izražen visok stepen saglasnosti većine političkih partija koje su time još jednom pokazale na koji način prilikom donošenja važnih odluka mogu opšti interesi staviti ispred partikularnih.

Značajnu ulogu u donošenju ovog Zakona imali su Centri civilnih inicijativa. Argumenti iznešeni od strane menadžera CCI-a Adisa Arapovića, da je u pitanju “generacijski projekat” kojim će se ne samo zaštititi šume od nekontrolisane sječe, nego zastititi resursi pitke vode, biljni i životinjski svijet, i time stvoriti potencijal za razvoj eko turizma, bili su, između ostalih, presudni da se Zakon nakon sedmogodišnje procedure donese. Tuzlanski kanton napokon ima zaštićeni prostor na planini Konjuh čime je realizovan značajan projekat iz Prostornog plana TK.

S.M.