TUZLARIJE - BILTEN TK

13.11.2009.
Usvojena analiza o socijalnom statusu boračke populacije

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Analizu o socijalno-statusnim pitanjima boračke populacije. Porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi i demobilisani borci ostvaruju prava po osnovu federalnih i kantonalnih propisa. U skladu sa federalnim Zakonom o pravima branitelja i članova njihovih porodica iz federalnog budžeta je u Tuzlanskom kantonu u oktobru ove godine bilo 6 851 korisnik lične invalidnine, 10 806 korisnika porodične invalidnine i 504 korisnika- učesnika narodno-oslobodilačkog rata. Dopunska prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite ostvaruju se na osnovu kantonalnog Zakona.

U prvih deset mjeseci po osnovu ovih prava iz Budžeta Tuzlanskog kantona izdvojeno je oko 5 miliona KM. Ova sredstva izdvojena su za obavezno zdravstveno osiguranje, nabavku ortopedskih i drugih pomagala, banjsko i klimatsko liječenje, stipendiranje učenika i studenata i stambeno zbrinjavanje. Također su izdvojena sredstva i za izgradnju jedinstvenih spomen obilježja, pomoć u slučaju smrti, obilježavanje značajnih datum i rad borački udruženja i saveza.

Kantonalno Ministarstvo za boračka pitanja vrši uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje za 6 291 korisnika, a premija zdravstvenog osiguranja za ovu godinu uplaćena je za 66 110 korisnika. Kada je u pitanju stipendiranje u školskoj 2008/2009. godini stipendirano je 712 učenika i 575 studenata, a u toku je utvrđivanje broja kandidata koji će biti stipendirani u tekućoj školskoj i akademskoj godini.
U avgustu 2009. godine za jednokratne naknade dobitnicima ratnih priznanja izdvojeno je
183 105, 00 KM, dok je za 1 497 korisnika izdvojeno 147 910, 00 KM za jednokratne novčane pomoći u cilju prevazilaženje teške materijalne situacije.

Inače, za dopunska prava boračke populacije u Budžetu Tuzlanskog kantona u ovoj je godini planirano ukupno 13, 5 miliona KM.
Najznačajniji dio planiranih sredstava, ukupno 6 938 000, 00 KM bit će izdvojeno za stambeno zbrinjavanje boračke populacije.

Priredio(la): S.M.