TUZLARIJE - BILTEN TK

12.11.2009.
Jučer, u prisustvu brojnih gostiju
Svečano otvorena fabrika XELLA


U prisustvu brojnih gostiju u Tuzli je jučer svečano otvorena fabrika XELLA BH, najmodernija fabrika porobetona u Evropi.
Riječ je o investiciji od 23 miliona eura sa kojom je Xella International, najveći proizvođač porobetona na svijetu, ušao na tržište BiH.



Kompanija Xella BH je kupovinom 75, 4 % dionica postala većinski vlasnik tuzlanske kompanije Siporex d.d. u čiju je sanaciju i finansijsku konsolidaciju uloženo 10 miliona eura.

Proizvodnjom građevinskog materijala pod nazivom YTONG na prostoru nekadašnjeg Siporexa uposleno je 115 radnika. Polovina proizvodnje od oko 100 000 kubnih metara porobetona iz ove fabrike izvozit će se na tržište Crne Gore i Hrvatske.

Na ceremoniji svečanog otvaranja prisutnima su se danas obratili predstavnici Xella Alpe Adria Claus Steiner i Andreas Rahse, direktor Xella BH Emir Kadrić, izaslanik Predsjedavajućeg Predsjedništva Željko Knez, premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović.

Premijer Mujić je istakao da je vijest koja je danas poslana iz Tuzle i Tuzlanskog kantona ogromno ohrabrenje svim građanima Bosne i Hercegovine u vremenu globalne krize i najbolji argument svima onima koji govore da krizu treba shvatati i kao izazov.

- Prostor Tuzlanskog kantona prije rata je bio jedan od najsnažnijih industrijskih i energetskih centara u bivšoj Jugoslaviji. Danas smo ponovo najznačajniji energetski i industrijski centar u Bosni i Hercegovini. Ogromnu zahvalnost za to dugujemo domaćim i inostranim investitorima. Oni su nam u procesu pretvorbe imovine vjerovali i donosili hrabre odluke. XELLA BH je dokaz da su to bile dobre odluke istakao je premijer Mujić te izrazio očekivanje da će otvaranje fabrike XELLA BH biti dodatno ohrabrenje i novim investitorima na ovom području poznatom po ogromnim potencijalima.



Nakon ceremonije otvaranja za goste je upriličen obilazak pogona XELLA BH.

Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): V.K.