TUZLARIJE - BILTEN TK

22.02.2008.
Ministarstvo unutrašnjih poslova TK
Press konferencija povodom redovne radne posjete šefa EUPM u BiH


Danas je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona održana veoma posjećena press konferencija povodom redovne radne posjete brigadnog generala Vincenza Coppole, šef misije EUPM-a za Bosnu i Hercegovinu sa svojim saradnicima iz Regionalnog ureda Tuzla.



Novinari su obavješteni da su ministar prof.dr. Sead Omerbegović i policijski komesar Nedim Mutapčić sa generalom Coppolom razgovarali o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji na prostoru Tuzlanskog kantona nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

- Informisali smo generala o stanju sigurnosti na našem području, posebno nakon proglašenja nezavisnosti Kosova i u svjetlu okupljanja u Beogradu i Banja Luci. Događaji u RS kao i u Srbiji ne utiču puno na stanje bezbijednosti u TK, rekao je između ostalog ministar Omerbegović dodavši da se razgovaralo i o problemima u radu tehničke prirode kao i daljnjoj saradnji sa EUPM-om.

Brigadni general Vincenzo Coppola je rekao da su ga zanimali događaji koju su usljedili nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, te je izrazio svoje zadovoljstvo nakon što mu je rečeno da je bezbjednosno stanje zadovoljavajuće, a potom je i potvrdio riječi ministra Omerbegovića da se razgovaralo i o određenim problemima tehničke prirode koji imaju uticaja na policiju, o aktivnostima koje su usmjerene na rad zakonodavstva kao i o dugo očekivanoj reformi policije.

General Coppola takođe je rekao da je uvidio i potrebu sprovođenja posebne strategije u cijeloj zemlji kada je u pitanju maloljetnička delikvencija o kojoj se u zadnje vrijeme dosta razgovara, te se upravo iz tih razloga obratio i članicama EU tražeći pomoć.

- Dva glavna polja djelatnosti EUPM–a su podrška borbi protiv organizovanog kriminala i uspostava saradnje između policije i tužilaštva. Mandat EUPM-a istiće za 22 mjeseca pa je potrebno napraviti spisak prioriteta kako bi se na najbolji način iskoristilo preostalo vrijeme mandata. Najbolja strategija mora se sprovesti u djelo, a za to je potrebno osoblje, logistika, finansije, kao i eventualno uvođenje određenih amandmana na postojeće Zakone, rekao je general Coppola u obraćanju novinarima.

Ministar Omerbegović je naglasio da nema potrebe za bojazan kada je u pitanju sigurnosna situacija, policija je već od ranije pojačala aktivnosti vezane za sigurnost a pojačane policijske patrole se mogu vidjeti i u gradu.

S.M.