TUZLARIJE - BILTEN TK

14.11.2009.
Izmjene i dopune Zakona o izvršenju sankcija
Rad za opće dobro na slobodi

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju sankcija Tuzlanskog kantona.
Osnovni cilj izrade Nacrta ovog Zakona je stvaranje pravnog osnova za donošenje neophodnih provedbenih propisa za afirmaciju alternativne sankcije - rad za opće dobro na slobodi.




Krivičnim zakonom Federacije BiH regulisano je da raspoređivanje na rad za opće dobro na slobodi obavlja kantonalno ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa prema mjestu prebivališta odnosno boravišta osuđenika.
Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju sankcija Tuzlanskog kantona predviđeno je da se posebnim pravilnikom regulišu sva pitanja koja se tiču vrste poslova i uslova za izvršenje, organi, lica i način izvršenja, radno vrijeme i osiguranje osuđenog tokom rada za opće dobro i slično.

Osobama kojima je izrečena kazna zatvora do najviše šest mjeseci, može se, uz dobrovoljni pristanak osuđenika, kazna zamijeniti radom za opće dobro na slobodi. Nacrtom je predviđena obaveza da se vodi službena evidencija o ličnim podacima osuđenog, sudskoj presudi, vremenu i mjestu izvršavanja rada za opće dobro na slobodi, odnosno stvara se pravni osnov za donošenje provedbenog propisa kojim će se bliže urediti oblik i sadržaj te evidencije.

Nacrtom ovog Zakon izvršena su i određena usklađivanja sa odredbama materijalnih i procesnih propisa iz krivične oblasti te regulisana određena pitanja, koja do sada nisu bila precizno definisana. Tako je, između ostalog, preciznije regulisano pitanje izvršenja mjere sigurnosti oduzimanja predmeta, izrečene počiniocu krivičnog djela.

Nacrtom je predviđeno da sud, u zavisnosti do prirode oduzetih predmeta, predmete može prodati, ustupiti, predati u humanitarne svrhe, uništiti ili s njima postupiti u skladu sa posebnim propisima, što se npr. odnosi na slučajeve oduzimanja opojnih sredstava. U tim slučajevima predviđeno je da sudovi postupaju u skladu sa Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Vlada je usvojila i Prijedlog programa javne rasprave o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju sankcija.

Priredio(la): S.M.