TUZLARIJE - BILTEN TK

19.11.2009.
Održana 107. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona
Povratnicima u RS omogućena primarna zdravstvena zaštita na području TK


Danas je održana 107. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona, nakon koje je održana i press konferencija na kojoj su predstavnici medija obaviješteni o dešavanjima na sjednici.

Razmatran je Prijedlog Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Tuzlanskom kantonu, kojeg su predložili poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona Amir Fazlić, Igor Rajner i Tomo Vidović. Prijedlogom je predviđeno da se okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Evrope neposredno primjenjuje u Kantonu kao dio pravnog sistema Federacije BiH. Ovim Zakonom bliže se uređuje način, dinamika i institucije za ostvarivanje prava i obaveza pripadnika nacionalnih manjina u Tuzlanskom kantonu te obaveze organa vlasti u Kantonu da poštuju, štite i razvijaju etnički, kulturni, jezički i vjerski identitet svakog pripadnika nacionalne manjine u Kantonu.
Nakon kraće rasprave zadužena je interresorna radna grupa da do ponedjeljka pripremi Mišljenje o ovom Prijedlogu Zakona o kojem će se Vlada naknadno izjasniti.


Ministar Bećirević
Minista r finasija Sead Bećirović, rekao je da je Vlada Tuzlanskog kantona danas usvojila Izvještaj Ministarstva finansija o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima Budžeta Tuzlanskog kantona za prvih devet mjeseci ove godine.

U navedenom periodu ostvareni su ukupni prihodi od 215.341.502, 15 KM što je 59, 44% u odnosu na ukupan Plan ovogodišnjeg Budžeta. Ukupni rashodi bili su 218.735.845, 32 KM. Ostvaren je deficit od 3.394.343, 17 KM, što je manje u odnosu na deficit ostvaren u prvih osam mjeseci 2009. godine.
Ukupni indirektni porezi sa jedinstvenog računa u prvih devet mjeseci bili su manji za 15% u odnosu na isti period prošle godine, dok su ukupni prihodi u odnosu na izvršenje u prvih devet mjeseci 2008. godine bili manji za 10%.
I ostvareni rashodi u prvih devet mjeseci ove godine bili su manji za 10% u odnosu na isti period prošle godine.
Iz tekuće rezerve u posmatranom periodu izdvojeno je ukupno 456.300 KM što je 53, 68% u odnosu na usvojeni plan tekuće rezerve za 2009. godinu.


Ministar Musić
Ministar zdravstva Asim Musić, izvjestio je da je Vlada Tuzlanskog kantona danas usvojila Izvještaj Ministarstva zdravstva o izvršenju Programa lijekova na recept za period januar-septembar 2009. godine.
U tretiranom periodu javne zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu preuzele su od Zavoda zdravstvenog osiguranja 2.053.600 recepata. Rashodi za lijekove na recept u periodu januar-septembar 2009. godine iznosili su 26.072.800 KM, što je 75, 82% u odnosu na planirane troškove na godišnjem nivou.
U prvih devet mjeseci 2009. godine za lijekove sa esencijalne liste u Tuzlanskom kantonu je izdvojeno 30, 70% više sredstava u odnosu na isti period 2008. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Smjernice za izradu Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2010. godinu. Smjernice su bazirane na ostvarenju Finansijskog plana Zavoda za period 2008-2009. godine, Ukupna sredstva iz kojih se finansira zdravstvena zaštita u 2010. godini u Tuzlanskom kantonu projektovana su u iznosu od 182.705.771 KM, što je na nivou sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2009. godinu.
Prihodi od poreza, koji predstavljaju izvorne prihode projektovani su sa rastom od 5, 64% u odnosu na planirane za 2009. godinu. I rashodi i izdaci za 2010. godinu su predviđeni da ostanu na nivou ovogodišnjih, rekla je Almira Hurić pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravstvo.
U prvoj polovini 2009. godine obaveznim zdravstvenim osiguranjem obuhvaćeno je 90, 11% stanovništva Tuzlanskog kantona odnosno 448.582 stanovnika.

Ministar zdravstva Musić rekao je da Vlada Tuzlanskog kantona danas donijela Odluku kojom je povratnicima u Republiku Srpsku omogućeno ostvarenje prava iz primarne zdravstvene zaštite na području Tuzlanskog kantona. Povratnici prema ovoj Odluci prava iz primarne zdravstvene zaštite moći će ostvarivati u javnim zdravstvenim ustanovama odnosno domovima zdravlja u Čeliću, Doboj Istoku, Kalesiji, Sapni i Teočaku.
Za realizaciju ove odluke iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona bit će osigurano 600.000 KM.
Inače, Vlada Tuzlanskog kantona ovu Odluku donijela je na prijedlog kantonalnog Ministarstva zdravstva, a na prijedlog Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske.

S.M