TUZLARIJE - BILTEN TK

22.02.2008.
Održana 34. redovna sjednica Vlade TK


Danas je održana 34. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona odakle izdvajamo:



Dječiji doplatak za djecu nezaposlenih roditelja i djecu sa smetnjama u razvoju

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluke o odobravanju sredstava za dječiji dodatak za djecu nezaposlenih roditelja i djecu sa smetnjama u razvoju.
Porodicama u kojima ni jedan od roditelja nije zaposlen za svako dijete mjesečno će biti isplaćivana naknada od 33 KM tokom 2008. godine.
Odobrena su i novčana sredstva za isplatu uvećanog dječijeg dodatka za djecu sa smetnjama u razvoju, djecu oboljelu od celijakije, TBC-a, leukemije, ciroze jetre, karcinom i šećerne bolesti.
Po ovoj Odluci mjesečni iznos naknada iznosi 50 KM po jednom djetetu.
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je i Odluku o odobravanju sredstava na ime jednokratne pomoći za nezaposlene žene porodilje u iznosu od 150 KM po korisniku.
Odobrena su i sredstva za isplatu novčane pomoći za nezaposlene žene porodilje u iznosu od 100 KM mjesečno po korisniku kao pomoć u prehrani djeteta do 6 mjeseci starosti.
Ovo pravo ostvaruju nezaposlene žene-porodilje čiji prihod mjesečno po članu domaćinstva nije veći od 25% prosječne plaće u Federaciji BiH.

Merhametovoj narodnoj kuhinji 312 000, 00 KM

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Program raspodjele sredstava za materijalno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe za 2008. godinu kojim je predviđeno
530.000, 00 KM.
U skladu sa ovim programom Regionalnom odboru Merhamet Tuzla odobreno je 312 000, 00 KM. Ova sredstva namijenjena su za podršku radu Merhametove Narodne kuhinje Imaret Tuzla. U ovoj godini sredstva namijenjena Merhametu su uvećana s obzirom na činjenicu da je djelovanje narodne kuhinje prošireno na Kalesiju, Lukavac i Kladanj.
Za podršku realizaciji Programa rada s djecom sa višestrukim i najtežim oblicima invaliditeta Centru za djecu sa višestrukim smetnjama u razvoju „Koraci nade“ Tuzla odobreno je 60 000, 00 KM.
Za podršku realizaciji programa osnaživanju pojedinaca sa invaliditetom, pomoć u nabavci ortopedskih pomagala, podršku studentima sa invaliditetom u procesu studiranja i drugu pomoć invalidnim osobama Udruženju građana Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla odobreno je 48 000, 00 KM.


Za podršku programu međusobne pomoći lica u duševnoj nevolji, iniciranje programa okupacione i radne terapije za ova lica Udruženju građana za pomoć licima u duševnoj nevolji „Fenix“ Tuzla Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je 24 000, 00 KM.

Za podršku programu profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja sa distrofijom, podršku školovanju ovih lica Udruženju distrofičara Tuzlanskog kantona odobreno je 18.000, 00 KM.
Za program podrške osobama sa paraplegijom, kućnim posjetama ovim licima, podršku u prihvatanju invaliditeta ponovnom uključivanju u društvo Udruženju građana paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Tuzlanskog kantona odobreno je 18 000, 00 KM.
Kao Program podrške programima pomoći starim licima i licima uz stanju socijalne potrebe 50 000 KM odobreno je Crvenom križu.
Za materijalno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2008. godinu planirano je još 174 400, 00 KM. Ova sredstva bit će raspoređena u skladu sa posebnim odlukama Ministarstva za rad i socijalnu politiku uz saglasnost Vlade Tuzlanskog kantona za Program profesionalne rehabilitacije i standardizacije načina procjene i podrške u zapošljavanju osobama sa invaliditetom te nabavku ortopedskih pomagala ili prilagođavanje radnih mjesta i drugih programa podrške licima i porodicama u stanju socijalne potrebe.

U 2007. godini Gradačac dobio najviše poticaja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Informaciju o realizaciji novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji za 2007. godinu. Ukupna novčana podrška na području Tuzlanskog kantona iznosila je 14 703 053, 53 KM, od čega 7 454 127, 60 KM iz budžeta Federacije BiH i 7 248 925, 93 KM iz budžeta Tuzlanskog kantona.
Najveći iznos novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz federalnog budžeta ostvaren je u općini Gradačac 2 258 448, 00 KM. Najviše podsticaja izdvojeno je za proizvodnju mlijeka i podizanje novih zasada voća, proizvodnju pšenice, krompira i tov junadi.
Slijede općine Gračanica sa 1 248 633 KM i Srebrenik sa 887 438, 00 KM. Najveći podsticaji u ovim općinama ostvareni su za proizvodnju mlijeka, tov junadi, proizvodnju povrća, zasnivanje voćnih zasada i peradarstvo.
Kantonalnim programom podsticaja nastojalo se obuhvatiti poljoprivrednu proizvodnju za koju Federalnim programom nije bila predviđena novčana podrška.
Najviše podsticaja ostvarila je općina Gradačac 1 082 64, 29 KM, a slijede općine Živinice sa 1 058 527, 47 KM i Kalesija sa 895 689, 52 KM.

1 000 000, 00 KM za program zdravstvene zaštite životinja od posebnog interesa za TK

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila izvještaj o radu veterinarske službe i zdravstvenom stanju životinja u 2007. godni.

U izvještaju je naglašeno da je u 2007. godini u Tuzlanskom kantonu bilo 61 208 goveda što je 53% u odnosu na broj goveda 1991. godine. Za zdravstvenu zaštitu životinja iz kantonalnog budžeta prošle godine izdvojeno je 655 822, 77 KM i program zaštite životinja je realizovan u cijelosti. Prema riječima ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Vladi TK Amira Hasića zahvaljujući poduzetim mjerama, a posebno u dijelu prevencije Tuzlanski kanton je ocijenjen kao jedan od najuspješnijih kantona kada je u pitanju zaštita životinja.
U Izvještaju je predloženo niz mjera koje treba poduzimati i u ovoj godini, u cilju efikasnog rada veterinarske službe i zaštite životinja. Između ostalog neophodno je nastaviti program jedinstvenog obilježavanja krupne stoke u TK, i pokrenuti takav program u FBiH.
U programu mjera, koje je danas usvojila Vlada Tuzlanskog kantona, resorno ministarstvo akcenat stavlja na dijagnostiku svih životinja na brucelozu, povećanje kontrole prometa životinja i pojačanje kontrole klaonica i prometa mesa u mesnicama. Predviđeno je i rješavanje problema stočnog groblja.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Program zdravstvene zaštite životinja od posebnog interesa za Kanton u 2008. godini. Za ove namjene u budžetu Kantona je planirano 1 000 000, 00 KM. Sredstva će biti utrošena za cijepljenje goveda protiv antraksa, cijepljenje svinja protiv svinjske kuge, dijagnostičko ispitivanje na brucelozu, za izgradnju stočnih grobalja, naknadu šteta za eutanazirane životinje i dijagnostiku zaraznih bolesti koju provodi Veterinarski zavod Tuzla.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Izvještaj o utršku sredstava Kantonalne uprave za šumarstvo u 2007. godini prikupljenih po osnovu Zakona o šumama.
Planom za prošlu godinu bilo je planirano trošenje 2 500 000, 00 KM.
Realizovano je 1 653 127, 75 KM.
Prema Programu koji je danas usvojen u 2008. godini će biti utrošeno 2 300 000, 00 KM prikupljenih po osnovu odredaba Zakona o šumama.
Najviše sredstava 920 000, 00 KM bit će utrošeno za sufinansiranje rada čuvarske službe u državnim šumama, što su prenesene obaveze iz 2007. godine i finansiranje rada čuvarske službe u privatnim šumama za 2008. godinu.
Programom je između ostalog predviđeno i da će za projekte naučno-istraživačkog rada u oblasti šumarstva biti izdvojeno 50 000 KM.

Usvojen plan proljetne sjetve za 2008. godinu

Na području Tuzlanskog kantona u okviru ovogodišnje proljetne sjetve bit će zasijano
47 717, 50 ha žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem.
To je u odnosu na prošlu godinu za 0, 75% odnosno 361 ha manje.
Plan proljetne sjetve, koji je danas usvojila Vlada Tuzlanskog kantona, u općini Tuzla manji je u odnosu na 2007. godinu za 1 305 ha, a u Čeliću za 258 ha.
Značajnije povećanje sjetvenih površina u odnosu na prošlu godinu planirano je u općini Banovići za 220 ha, Teočaku za 138 ha, Živinicama za 500 ha i u Gradačcu za 271 ha.
U otalim općinama plan proljetne sjetve u 2008. godini je uglavnom na nivou prošlogodišnjeg plana.
Prema procjenama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za realizaciju plana proljetne sjetve u Tuzlanskom kantonu potrebno je obezbijediti 74 654 123, 25 KM.

880 000, 00 KM za studentske kredite

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila kriterije za dodjelu kredita redovnim studentima dodiplomskog studija po osnovu materijalnog položaja i socijalnog statusa i za redovne studentne dodiplomskog studija koji su ostvarili natprosječan uspjeh.
Kriteriji su uglavnom isti kao i prethodne godine.
Studenti za koje se vrši subvencioniranje smještaja i ishrane u studentskim centrima (170 KM mjesečno po studentu) neće moći koristiti studentske kredite.
Novost je da će za dodjelu stipendija studentima po osnovu materijalnog položaja i socijalnog statusa biti bodovana i deficitarnost studija (mašinstvo, elektrotehnika, arhitetkura, građevina, geodezija, matematika i fizika).
Predviđeno je i da će studentima pripadnicima romske nacionalnosti koji ispune uslove (prebivalište u TK, status raseljen osobe u TK, da je u akademskoj godini prvi put upisao/la određenu godinu studija i da ne prima kredit ili stipendiju po drugom osnovu) biti dodijeljen kredit bez obzira na Listu dobitnika kredita.
Za studentske kredite u budžetu Tuzlanskog kantona za 2008. godinu planirano je 880 000, 00 KM. Mjesečna rata kredita iznosit će 150 KM po studentu, a krediti se isplaćuju 10 mjeseci.

Odobrena prodaja 16% državnog kapitala KHK Lukavac

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Odluku o prodaji dijela državnog kapitala u KHK Lukavac.
16% državnog kapitala, odnosno 572.464 dionica u KHK bit će privatizirano posredstvom Sarajevske berze. Sredstva ostvarena prodajom dionica bit će usmjerena na Escrow račun Tuzlanskog kantona.
Opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona je da se prodajom državnog kapitala KHK socijalno zbrinu radnici KHK Lukavac.
Vlada je danas dala saglasnost na tekst Aneksa ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između DD Aida Tuzla i „Irac“ doo za proizvodnju promet i usluge Tuzla.
Data je saglasnost i na tekst Aneksa ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između DD TTU Tuzla i ITT DOO Tuzla.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je imenovala svoje članove u Ekonomsko-socijalno vijeće. To su:
1. Faruk Vikalo, ministar za rad i socijalnu politiku
2. Zoran Milić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja
3. Mustafa Burgić, savjetnik Premijera TK za privredu.
Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća predstavljat će Vladu TK u vođenju tripartitnog dijaloga između Vlade TK, Udruženja poslodavaca i Saveza sindikata TK, u skladu sa Sporazumom o osnivanju Ekonomsko-socijalnog vijeća potpisanog 29.1o.2007. godine.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je formirala Stručni tim za izradu Projektnog zadatka po kojem će se raditi Strategija zapošljavanja na području Tuzlanskog kantona.
Tim čine istaknuti stručnjaci iz Tuzlanskog kantona, a predsjednik Stručnog tima je
prof.dr. Kadrija Hodžić.


Vlada Tuzlanskog kantona danas je odobrila 9 000 KM za sufinansiranje projekta obnove mosta na rijeci Spreči, prema Zelini, općina Kalesija. S obzirom na veliki interes za povratak u Zelinu, realizacija ovog projekta značajno će doprinijeti tom procesu.
Data je saglasnost za raspisivanje javnog oglasa i tekst javnog oglasa za izbor predsjednika i članove Nadzornog odbora JP „Šume Tuzlanskog kantona“ DD Kladanj.
Vlada je usvojila i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona.

Usvojen Izvještaj o radu kantonalne agencije za privatizaciju

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila izvještaj o radu kantonalne agencije za privatizaciju u 2007. godini. Prema riječima direktora Agencije Zijada Hasanhodžića Agencija je u prošloj godini radili u sladu sa utvrđenim nadležnostima i Programom rada koji je prihvatila Vlada Tuzlanskog kantona.
Značajan dio aktivnosti bio je usmjeren na pripremu početnih bilansa i programa privatizacije preduzeća koja još nisu privatizirana.
Pripremane su i odluke o prodaji imovine preduzeća čija su sjedišta na području Brčko Distrikta odnosno Republike Srpske, a nalaze se na području Tuzlanskog kantona.
To su preduzeća Staklorad Brčko, Interplet Brčko, Bimeks Brčko i Polet Tuzla.
Aktivnosti na rješavanju neaktivnih preduzeća su intenzivirane u saradnji sa nadležnim ministarstvima, općinskim načelnicima i službama. Nakon analize prikupljene dokumentacije i informacija upućen je prijedlog općinama tamo gdje su one osnivači da pokrenu postupak likvidacije-stečaja, odnosno nadležnim resornim ministarstvima da pokrenu postupaka imenovanja nadzornih odbora i vršilaca dužnosti direktora, kako bi se mogli usvojiti posebni akti za pokretanje likvidacije-stečaja kod nadležnih sudova.
Kantonalna agencija za privatizaciju je tokom 2007. godine nadzirala izvršenje ugovornih obaveza po ugovorima za prodaju državnog kapitala u postupku privatizacije.
Od ukupno 87 ugovora koje je Agencija uzaključila sa kupcima u kojima je izvršena prodaja državnog kapitala u dosadašnjem periodu za 67 ugovora kupci su u cijelosti ispunili ugovorne obaveze.
U izvještajnom periodu odnosno u 2007. godini praćena je ralizacija 11 ugovora za prodaju državnog kapitala i četiri predmeta prodaje za imovinu preduzeća na području Brčko Distrikta gdje je KAP prodavac.
Za preduzeća MVP Spreča Tuzla, DD Fabrika cementa Lukavac i DD „Osnova“ Živinice dokumentovano je izvršenje obaveza u cjelini.
U DD Fortuna Gračanica, DOO Tuzlakvarc Tuzla i DD Hotel Tuzla u toku je izvršavanje ugovorenih obaveza.
U DOO Autokomerc Gračanica, DD Plastikal Kalesija, DOO Autosaobraćaj Tuzla i DD Drina kasni se sa izvršenjem ugovornih obaveza odnosno djelimičnim izvršenjem ugovornih obaveza ili sa dostavljenom dokumentacijom koja nije usklađena sa Pravilnikom odnosno nije dokazano da je ulganje izvršeno direktno od kupca kapitala.
Šest ugovora i to za DOO Transport Gračanica, DOO Voćni rasadnik Srebrenik, DOO Tuzlatransport Tuzla, DOO Hidrotehnika Kladanj, DOO Održavanje Tuzla i DD Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla KAP vodi kao sporne zbog izvršenja ugovorenih obaveza u cijelosti, ali sa zakašnjenjem. Agencije je ranije obračunala sankcije zbog kašnjenja u izvršavanju obaveza.
Zbog neplaćanja obračunatih sankcija u izvještajnom periodu podnesne su tužbe protiv kupaca preduzeća DOO Tuzlatransport Tuzla, DOO Voćni rasadnik Srebrenik, DOO Hidrotehnika Kladanj, DOO Transport Gračanica i DOO Održavanje Tuzla.
U toku je postupak raskida ugovora za DOO Livnica čelika Tuzla i DOO Tuzko Tuzla (novi naziv DO „Zina“ Tuzla).
Nakon privatizacije u preduzećima DD Tehnika Lukavac, DD Autosaobraćaj Banovići, DD Bosanka Kladanj, DD Bosnaprevoz Doboj Istok i DD Živinicepromet Živinice pokrenut je stečaj.
Zbog neostvarene prodaje državnog kapitala gdje je Agencija prodavac u tzv. postupku velike privatizacije Agencija je u toku 2007. godine ostvarila samo 8% planiranih prihoda odnosno 335 603, 00 KM.
Prihvatajući izvještaj o radu KAP u 2007. godini uz zaduženje da ubrza postupak privatizacije preduzeća sa državnim kapitalom, koji je u nadležnosti Tuzlanskog kantona.
U saradnji sa vijećima i načelnicima općina potrebno je ubrzati rješenje problema u vezi sa privatizacijom javnih komunalnih preduzeća u kojima su privatizirana i javna dobra.
U roku od 60 dana Kantonalna agencija za privatizaciju će sagledati mogućnosti za otvaranje WEB stranice Agencije kako bi se javnosti i na ovaj način, u skladu sa zakonskim propisima, omogućio uvid u proces privatizacije.



Odjeljenje za odnose s javnostima
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.