TUZLARIJE - BILTEN TK

03.12.2009.
Utvrđene osnovice, stope i način obračuna i uplate doprinosa zdravstvenog osiguranja


Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Odluku o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području Tuzlanskog kantona.



Osnovni razlog za donošenje ove Odluke su izmjene i dopune Zakona o doprinosima stope doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje kojima su smanjenje stope sa 13% na 12, 5% za doprinos iz ličnih primanja i drugih prihoda osiguranika i sa 5% na 4% za doprinos na isplaćena lična primanja na teret poslodavca. Odlukom je definisano da se doprinosi obračunavaju i plaćaju iz ličnih primanja i drugih prihoda osiguranika, na isplaćena lična primanja na teret poslodavca i iz drugih izvora utvrđenih ovom Odlukom.

Odlukom su precizirani obveznici doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje i obveznici obračuna i uplate doprinosa i osnovice doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje koje nisu utvrđene Zakonom o doprinosima. Ovom Odlukom je precizirano da Osnovica za obračun doprinosa ne može biti niža od najniže plaće utvrđene Općim kolektivnim ugovorom za teritoriju Federacije BiH, osim u slučajevima kada je to utvrđeno Zakonom o doprinosima.

Za zaposlenika sa nepunim radnim vremenom, zaposlenike koji su zaključili ugovore o radu sa nepunim radnim vremenom sa više poslodavaca, za zaposlenike na neplaćenom odsustvu, za zaposlenika na plaćenom odsustvu, za zaposlenika koji profesionalno obavlja funkciju i poslove u vjerskim zajednicama, za vlasnika privrednog društva sa sjedištem na području Tuzlanskog kanton, ako nije obavezno osiguran po drugom osnovu i za zaposlenike koji se nalaze na porodiljskom odsustvu, stope doprinosa na osnovice iznosi 12, 5 iz ličnih primanja i 4% na isplaćena lična primanja na teret obveznika obračuna i uplate doprinosa.

Za zaposlenika koji je izvan procesa rada zbog ekonomskih poteškoća ili nedostatka posla stope doprinosa na osnovice iznose 7, 5% iz ličnih pirmanja i 4% na isplaćena lična primanja na teret obveznika obračuna i uplate doprinosa.

Najniža stopa doprinosa na osnovice predviđena ovom odlukom je 1, 75% i predložena je za lica koja na zdravstveno osiguranje prijavljuje Služba za zapošljavanje.

Stopa od 2, 30% predviđena je za nekoliko kategorija, ukoliko nisu osigurane po drugom osnovu, i to za: lica koja se nakon završenog obrazovanja nalaze na obaveznom radu radi sticanja praktičnih iskustava, za učenike i studente vojnih i policijskih škola i akademija, djecu od rođenja do polaska u osnovnu školu, lica nakon navršenih 65 godina života, civilne žrtve rata, za socijalno ugrožena lica, lica smještena u ustanove socijalne zaštite i lica koja primaju stalnu novčanu pomoć, učenike i studente koji nisu osigurani po drugom osnovu, za lica sa prebivalištem u Tuzlanskom kantonu, kojima je priznat status ratnog ili mirnodopskog vojnog invalida, korisnika porodične invalidnine ratnih ili mirnodopskih vojnih invalida, članova porodica šehida i poginulih boraca, lica kojima je priznat status raseljenog lica i lica koja se nalaze u statusu socijalne potrebe.
Stopa od 7, 5% predložena je za lica koja se prijavljuju na lično obavezno zdravstveno osiguranje jer im zdravstvena zaštita nije obezbijeđena po drugom osnovu i za lica strane državljane ili lica bez državljanstva.
Za lica koja penziju ostvaruju od domaćeg nosioca penzijskog i invalidskog osiguranja stopa doprinosa se utvrđuje po stopi utvrđenoj odlukom Vlade Federacije BiH.
Prijedlog ove Odluke bit će upućeno Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje i konačno usvajanje.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Zaključak da se na području Tuzlanskog kantona u 2010. godini primjenjuje Odluka o neposerednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite.

Ova Odluka primjenjivat će se do početka primjene Odluke o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite, a shodno federalnoj Odluci o maksimalnim iznosima neposrednog učešća osiguranih lica u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava.

Vlada je danas Zaključkom preporučila Upravnom odboru Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da donese odluku kojom će biti utvrđena visina premije osiguranja za 2010. godinu. Vlada je preporučila da visina premije ne prelazi visinu premije osiguranja u 2009. godinu odnosno 16 KM.

Priredio(la): S.M.