TUZLARIJE - BILTEN TK

25.02.2008.
Saopštenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove
Nastavlja se pojačana kontrola rada na crno


Nakon izvršenih pojačanih aktivnosti na kontroli zakonitosti rada radno angažovanih lica, tj. «rada na crno», koje su provedene na području Tuzlanskog kantona od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove u mjesecu julu i novembru 2007.godine i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK-a, provedene u septembru i decembru 2007.godine, gdje su ostvareni dobri rezultati, Kantonalna uprava će nastaviti sa pojačanim kontrolama i u mjesecu martu mjesecu tekuće godine.

Kontrole će se obavljati u mješovitim timovima sastavljenim od inspektora rada na području trinaest općina Tuzlanskog kantona, sa minimum 40 izvršilaca.

Inspektori će vršiti nadzor pravnih i fizičkih lica koji obavljaju proizvodnu i uslužnu djelatnost na području TK-a. Poslodavci su obavezni da pripreme inspektorima na uvid radnu i drugu dokumentaciju (pojedinačne ugovore o radu sa zaposlenicima, radne knjižice, obrazce o prijavama na penzijsko invalidsko i zdravstveno osiguranje, platne liste, specifikacije o isplati plaća i uplatami doprinosa i drugo).

Napominjemo, da ovo saopćenje ima preventivni i edukativni karakter i da puten njega želimo da upozorimo sve subjekte nadzora na području TK-a da će pojačana aktivnost na kontroli rada na crno trajati do konačnog iskorjenjivanja ove nelegalne i zakonom zabranjene pojave.

Takođe koristimo priliku da putem ovog saopćenja pozovemo sve radnike koji ne mogu da ostvare svoja prava iz radnog odnosa, da nam budu partneri u svim aktivnostima i da nam putem svojih dojava i korektnog odnosa u momentu kontrole omoguće da im pomognemo i uvedemo ih u njihova prava iz oblasti rada.

Ukoliko se u toku kontrole utvrdi da poslodavci krše odredbe Zakona o radu i druge propise vezano za radne odnose, djelovat će isključivo represivno.

Glavni kantonalni inspektor
rada, zaštite na radu i socijalne zaštite
Džemal Hrustić, dipl.pravnik

Priredio(la): S.M.