TUZLARIJE - BILTEN TK

13.12.2009.
Utvrđen Nacrt Zakona o inspekciji za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK


Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Nacrt Zakona o inspekciji za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona. Razlog za donošenje ovog Zakona je potreba da se unaprijedi nadzor nad institucijama obrazovanja, nauke, kulture i sporta na području Tuzlanskog kantona.

Prethodni Zakon o inspekciji za obrazovanje je donesen 1996. godine i većina njegovih odredbi je prevaziđena, jer je nakon njegovog donošenja, usvojen niz Zakona, podzakonskih akata, općih i pojedinačnih propisa koji su na drugačiji način regulisali pojedina pitanja iz pomenutih oblasti.

Inspekcijski nadzor prema ovom Zakonu vrši Inspektorat, kao organizaciona jedinica u sastavu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a poslove inspekcijskog nadzora vrše glavni kantonalni inspektori i kantonalni inspektori, kao državni službenici sa posebnim ovlaštenjima i odgovornostima. Zakonom se precizira preventivno djelovanje kantonalnih inspektora u vršenju inspekcijskog nadzora, organizacija inspektorata, inspekcijskih poslova, prava, obaveze i odgovornost kantonalnih inspektora, prava i obaveze subjekata nadzora, postupak inspekcijskog nadzora, pravni lijekovi protiv rješenja i zaključaka kantonalnih inspektora i izvršenje upravnih mjera.

Zakon definiše i prekršaje i prekršajne kazne za pravna lica i odgovorna lica u pravnom licu te prekršaje i prekršajne kazne za fizička lica.

Priredio(la): S.M.