TUZLARIJE - BILTEN TK

25.02.2008.
Univerzitet u Tuzli - press konferencija
Visoko obrazovanje treba tretirati kao investiciju a ne kao potrošnju


Nakon dvodnevne treće sjednice Rektorske konferecije Bosne i Hercegovine, održane 20.02.2008. godine u Bihaću rektor Univerziteta u Tuzli Džemo Tufekčić i prorektor za nastavu Mirsad Džonlagić danas su se obratili predstavnicima medija.



Na pomenutoj konferenciji razmatran je odnos institucija vlasti prema visokom obrazovanju, kojeg je rektor Tufekčić ocijenio kao loš, te dodao da se tretira kao potrošnja, a ne kao investicija, te da bi Vlada trebala dati prioritet visokom obrazovanju, kao što je slučaj sa Slovenijom i Hrvatskom.

Kada je u pitanju odnos prema integrisanom i neintegrisnom univerzitetu iznesena je zabrinutost predstavnika državnih univerziteta u BiH zbog pasivnog odnosa vlasti na svim nivoima u pogledu provedbe i primjene Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH. Ni jedan od kantona u FBiH nije u predviđenom roku (14.02.2008.) izvršio usaglašavanje kantonalnog zakona sa okvirnim. Problemi oko usaglašavanja statuta sa Okvirnim zakonom više su prisutni na integrisanim univerzitetima kojih u BiH postoje tri, a to je Univerzitet u Tuzli, Zenici i Istočnom Sarajevu, dok ostali državni univerziteti nisu integrisani.

Tufekčić se osvrnuo i na vrlo različite normative i standarde u visokom obrazovanju kao i pripadajućim koeficijentima za obračun plaća, što je u direktnoj ovisnosti od finasijske moći pojedinih kantona. Trenutno se visina ličnih dohodaka za iste djelatosti u okviru 48-satne radne sedmice kreće od 850 do 2200 KM. Na konferenciji su definisani problemi, određene smjernice za prevazilaženje teškoća koje stvaraju nezadovoljstvo među uposlenicima univerziteta.

Prorektor za nastavu Mirsad Džonlagić istakao je haotičnost situacije kada je u pitanju visoko obrazovanje u BiH. Ukazao je na potrebu reforme univerziteta te naglasio problem vezan za nedostatak informacija, nemogućnost učešća u zajedničkim fondovima. Univerzitet u Tuzli ima prepoznatljiv rad na međunarodnoj sceni, a proširivanjem saradnje sa univerzitetima zemalja u regionu će zaokružiti regionalnu povezanost. U budućnosti će razmiljati i o uvođenju nastave koja će se držati na tri jezika. Saradnja sa univeritetima s kojima će biti potpisani ugovori ili memorandumi nisu deklarativni nego vrlo konkretni.
S.M.