TUZLARIJE - BILTEN TK

11.12.2009.
Usvojen Izvještaj o ostvarivanju ciljeva i politike TK za 2009. godinu
Broj nezaposlenih u TK povećan za 2.976 osoba


Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Izvještaj o ostvarenju Ciljeva i politika Tuzlanskog kantona za 2009. godinu. U Izvještaju je navedeno da su Ciljevi i politika Tuzlanskog kantona za 2009. godinu utvrđeni uz uvažavanje procjena da će se svjetska ekonomska kriza u značajnoj mjeri odraziti na realni sektor u BiH, posebno na dio izvozno orijentisane privrede.



Pad industrijske proizvodnje u Bosni i Hercegovini snažno je, još krajem 2008. godine, uticao na pad prihoda od indirektnih poreza, kao najznačajnijeg dijela budžetskih prihoda svih nivoa vlasti pa tako i Tuzlanskog kantona. Zbog toga je u izvršavanju Ciljeva i politike za 2009. godinu prioritet dat očuvanju finansijske stabilnosti Tuzlanskog kantona.

Zahvaljujući poduzetim mjerama štednje odmah na početku godine, ograničavanjem nivoa potrošnje i donošenjem operativnih planova potrošnje spriječeni su značajniji poremećaji u funkcionisanju i izvršavanju ustavnih obaveza vlasti Tuzlanskog kantona. Poduzete su i sve mjere kako bi Tuzlanski kanton ispunio uslove za Aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, u koji je ušla Bosna i Hercegovina u cilju prevladavanja globalne krize. Javna potrošnja, za koju je bio zacrtan cilj da se zadrži na nivou 2008. godine je značajno smanjena, prvenstveno racionalizacijom materijalnih troškova.

Najosjetljivije pitanje u 2009. godini bilo je pitanje očuvanja radnih mjesta. Za prvih deset mjeseci 2009. godine broj nezaposlenih u Tuzlanskom kanton, nažalost, se povećao za 2 976 osoba u odnosu na decembar 2008. godine, a broj zaposlenih u avgustu je bio za 1 613 manji u odnosu na decembar prošle godine.

Nakon prošlogodišnje podrške privrednim društvima, a koje je rezultiralo upošljavanjem više od 250 osoba, iz Budžeta Tuzlanskog kantona je, u cilju ublažavanja efekata krize na rast nezaposlenosti, na početku 2009. godine godine privredi stavljeno na raspolaganje 5, 5 miliona KM vrlo povoljnih kreditnih sredstava.

U sjeni aktivnosti koje su bile usmjerene na očuvanje finansijske stabilnosti i sprečavanje eskalacije problema u oblasti zapošljavanja Tuzlanski kanton u 2009. godine ostala je i realizacija niza ključnih zadataka kao što je usvanje Strategije razvoja i Strategije zapošljavanja do 2013. godine.U oblasti zaštite okolice također je načinjen značajan iskorak usvajanjem Zakona o zaštiti Planine Konjuh. U cilju efikasnijeg provodjenja pravde i stvaranja uslova za još bolju dostupnost pravosudnih organa građanima u 2009. godini formirane su dvije važne institucije: Kantonalni zavod za pružanje besplatne pravne pomoći građanima i Disciplinski centar za maloljetnike. Izvještaji Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da je u 2009. godine unaprijedjeno ukupno stanje lične i imovinske bezbjednosti građana Kantona. U oblasti zdravstvene zaštite 2009. godinu svakako možemo označiti kao historijsku.

Uz očuvanje izuzetnog nivoa razvoja zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona ove godine završen je najznačajniji projekat u oblasti zdravstva koji je realizovan u BiH, ali i u regionu u posljednjih nekoliko desetljeća. Riječ je o Plavoj bolnici koja je uspješno započela sa radom. U razvoj vodoprivredne infrastrukture i ove godine su uložena značajna finansijska sredstva, a ono što treba izdvojiti je svakako uspješno okončanje I i početak II faze sanacije Brane Modrac, najznačajnije poslijeratne investicije u Tuzlanskom kantonu.
Ovaj Izvještaj razmatrat će i Skupština Tuzlanskog kantona na godišnjoj sjednici.

Priredio(la): S.M.