TUZLARIJE - BILTEN TK

21.12.2009.
Danas u BKC-u
Otvorena izložba ˝55 godina rada i stvaranja Arhiva TK˝

U Bosanskom kulturnom centru danas je otvorena izložba pod nazivom “ 55 godina rada i stvaranja Arhiva Tuzlanskog kantona“. Kroz izložbu, autora Ešefe Begović, Nermane Hodžić, Hatidže Fetahagić, Sanete Adrović, Selme Isić i Ešefa Levića, može se hronološki sagledati rad Arhiva Tuzlanskog kantona u proteklih 55 godina.


Izložen je samo jedan dio pisane kulturne baštine koju pohranjuje Arhiv Tuzlanskog kantona. Najstarije pisane vrijednosti potiču iz perioda osmanske uprave. Radi se o dokumentima iz 16. i 17. vijeka pisane na osmanskom i arapskom jeziku, koji između ostalog imaju i značaj kada je u pitanju rekonstrukcija bh prošlosti.
Izložba sadrži i mali dio dokumenata i fotografija koji se odnose na privredu i školstvo u periodu od 1918. do 1941., dio koji se odnosi na fotodokumentaciju iz perioda 1941 -1945, kao i dio koji se odnosi na period agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992 -1995.
Jedan od ciljeva postavljanja ove izložbe bio je da se kulturnoj i široj javnosti pokažu vrijedni dokumenti koji su se u proteklih 55 godina rada Arhiva sakupljali i čuvali.

S.M.