TUZLARIJE - BILTEN TK

20.12.2009.
Vlada TK prihvatila Analizu provođenja Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Analizu provođenja Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite, sa ocjenom stanja na prostoru Tuzlanskog kantona.

Bosna i Hercegovina se priključila Dekadi inkluzije Roma 2005-2015. a u skladu s tim Vijeće ministara BiH je u junu ove godine donijelo Odluku o rasporedu 3 miliona KM namijenjenih za provođenje Akcionog plana i rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjava i zdravstene zaštite Roma kao ključnih problema sa kojima se suočava ova populacija. Također je planirana i izrada baze podataka o pravima i potrebama Roma i romskih domaćinstava, koja će pod imenom Centralna evidencija Roma i romskih domaćinstava, kao softverski informacioni sistem, biti uspostavljena u okviru nadležnog sektora u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ovaj posao će uraditi timovi koji će biti formirani u cijeloj Bosni i Hercegovini. Nakon edukativnog seminara Operativni tim za Tuzlanski kanton već je pristupio evidentiranju Roma. Ovaj proces bi se trebao završiti do 2015. godine.

Za izradu kriterija za korištenje sredstava za realizaciju Akcionog plana, raspisivanje javnog poziva i odabir projekata zaduženo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

U novembru 2009. godine Federalni zavod za zapošljavanje odobrio je 46 000, 00 KM Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za podršku zapošljavanju Roma. To je 20% ukupno planiranih srdstava na nivou Federacije BiH za ovaj dio provođenja Akcionog plana BiH za rješavanje problema nezaposlenosti Roma. Ova sredstva su u Tuzlanskom kantonu planirana za zapošljavanje 10 osoba.

Za stambeno zbrinjavanje Roma Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH objavilo je javni poziv, ali su se iz Tuzlanskog kantona na ovaj poziv prijavile samo općine Kladanj i Živinice. Sredstva su odobrena samo općini Kladanj.

U ovom dijelu rješavanja problema Romske populacije najznačajniji dio aktivnosti je u nadležnosti lokalnih zajednica s obzirom na to da je Zakonom o principima lokalne samouprave utvrđena nadležnost općina za utvrđivanje i provođenje stambene politike i donošenje programa stambene i druge izgradnje, te utvrđivanje i vođenje politke raspolaganja, korištenja u i upravljanja građevinskim zemljištem.
Po pitanju zdravstvene zaštite Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona je u proteklom periodu poduzimalo brojne aktivnosti u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite romske populacije. Održani su brojni skupovi posvećeni ovoj temi, a akcenat je stavljen na uključivanje Roma u zdravstveni sistem, odnosno upisivanje u matičnu evidenciju i na taj način stvaranje preduslova za sticanje statusa osiguranog lica.

Inače, u Tuzlanskom kantonu se sredstvima iz Budžeta osigurava zdravstveno osiguranje za socijalno ugrožene kategorije neosiguranih lica, kao i neosigurana lica koja se redovno školuju do 26 godina starosti.

I ove godine u saradnji sa romskim nevladinim organizacijama organizovana je Sedmica zaštite zdravlja Roma u Tuzlanskom kantonu.
U cilju efikasnog provođenja Akcionog plana za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite neophodno je u budžetima na svim nivoima za naredni period planirati sredstva za provođenje programa aktivnih mjera.

Ova Analiza bit će upućena Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje

Priredio(la): S.M.