TUZLARIJE - BILTEN TK

18.12.2009.
Vlada TK
Podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi, obrtnicima, nacionalnim društvima, savezu slijepih....

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na više odluka kojima su odobrena finansijska sredstva iz Budžeta Tuzlanskog kantona. Data je saglasnost na Odluku Ministra za obnovu, razvoj i povratak kojom je Srpskoj pravoslavnoj crkvi-Crkvena opština Tuzlanska odobreno 63 000, 00 KM.
Sredstva su odobrena za sufinansiranje obnove katedralnog hrama Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na devetnaest odluka Ministra za obnovu, razvoj i povratak o odobravanju sredstava za podsticaje tradicionalnim zanatima i obrtima.

Sa ukupno 50 500 KM podržani su projekti sa kojima su obrtnici sa područja Tuzlanskog kantona aplicirali na javni poziv resornog Ministarstva, i to sa pojedinačnim iznosima od 2 000 do 4 200 KM. Vlada je dala saglasnost i na Odluku Ministra za obnovu, razvoj i povratak o dodjeli 7 650 KM Udruženju poslodavaca Gračanica za sufinansiranje troškova nastalih na osnovu izlaganja privrednih subjekata sa prostora Tuzlanskog kantona na ovogodišnjem ZEPSU.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela odluku o odobravanju 10 000 KM sa pozicije Tekuća rezerva Fondaciji Istina Pravda Pomirenje Tuzla. Sredstva su odobrena za sufinansiranje izdataka neophodnih za rad ove Fondacije.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela Program raspodjele sredstava za organizacije i udruženja Tuzlanskog kantona izuzetih iz postupka javnog oglašavanja za posljednji kvartal 2009. godine u ukupnom iznosu od 42 385, 00 KM.


Sredstva su odobrena Srpskom prosvjetno-kulturnom društvu „Prosvjeta“ (2. 249, 97 KM) Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak“ (6. 862, 42 KM) Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ (17. 774, 79 KM) Kantonalnom sportskom savezu (4. 837, 44 KM), Savezu udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona (8. 549, 90 KM) i Crvenom križu Tuzlanskog kantona (2. 110, 48 KM).

U skladu sa usvojenim Programom Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela i pojedinačne odluke o odobravanju sredstava navedenim orgnizacijama i udruženjima.

Priredio(la): S.M.