TUZLARIJE - BILTEN TK

18.12.2009.
Vlada TK
Otežano obezbjeđenje lijekova sa esencijalne liste


Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Informaciju o problemu obezbjeđenja lijekova sa Liste esencijalnih lijekova Tuzlanskog kantona.

U Informaciji je još jednom ukazano na problem da Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona od 2004. godine pokreće postupke javne nabavke lijekova ali ni jedan postupak nije uspješno završen.

Snabdijevanje ugovornih apoteka lijekova sa Liste esencijalnih lijekova vrši se na osnovu trostranih ugovora potpisanih u 2004. godini, između Zavoda, apoteka i izabranih ponudilaca čije su ponude izabrane kao napovoljnije u postupcima javnog nadmetanja u 2001. i 2002. godini.

Zavod zadravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona dostavio je Ministarstvu zdravstva zahtjev za davanje saglasnosti za zaključivanje ugovora o nabavci i isporuci lijekova za 2010. godinu. Dodatni problem u snabdijevanju lijekovima sa Liste esencijalnih lijekova predstavlja 123 oblika lijeka, koji se nalaze na listi, a za koje nije utvrđena cijena u postupku javnog nadmetanja.

Vlada je danas Zaključkom zadužila Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da u cilju kontinuiranog i efikasnog snabdijevanja stanovništva Kantona lijekovima sa Esencijalne liste lijekova ispitaju tržište lijekova u BiH sa spekta cijena lijekova.

Na osnovu tih podataka Ministarstvo i Zavod su zaduženi da pripreme i Vladi Tuzlanskog kantona predlože Odluku kojom bi se, u skladu sa planiranim sredstvima za lijekove u Finansijskom planu Zavoda za 2010. godinu, za sve lijekove sa Liste utvrdio nominalni iznos cijene svakog lijeka i visina učešća Zavoda u cijeni lijeka koji će se plaćati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Priredio(la): S.M.